Podoby chutnej tekvice sú rozmanité

Rôzne odrody tekvíc nás inšpirujú k tvorbe stále nových jedál od chuťoviek až k dezertom.

16.10.2016 14:00
tekvicové pyré, tekvica Foto:
Pyré z tekvice.
debata

Rokmi osvedčené tekvicové pyré

Osvedčený postup, ako spracovať tekvicovú dužinu, je urobiť z nej pyré. Najlepšie sa na to hodí tekvica typu Hokkaido či iné odrody s nevodnatou ani nedrevnatou dužinou. Tekvica sa umyje, po prerezaní na polovice alebo štvrtiny sa z nej lyžičkou vyberie jadro so semenami. Osolí sa, potrie maslom a položí na plech šupkou nahor. Potom sa pečie 60–120 minút pri teplote 180 – 200 °C, po vychladnutí sa dužina vyberie zo šupky a pyré je pripravené.

Lahodné polievky a omáčky

Z tekvicového pyré možno robiť polievky, omáčky, gnochi alebo ho dochutiť a podávať samotné prípadne ako prílohu k jedlám podobne ako zemiaky. Je možné ho aj zamraziť na neskoršie využitie. Výborné je napríklad opečené na panvici so slaninou, s cesnakom a kyslou smotanou.

Výborné halušky z tekvicového pyré

Z tekvicového pyré možno uvariť výborné halušky. Do pyré vmiešame nastrúhaný parmezán, múku, vajce a trochu čierneho korenia so soľou, vymiesime cesto, ktoré necháme 10 minút odležať. Potom z cesta vytvoríme valčeky a tie rozkrájame na trojcentimetrové kúsky. Halušky vhadzujeme do hrnca s vriacou vodou a uvaríme.

Vareškov tip: Kurací guláš s tekvicou

Na oleji necháme urestovať nakrájanú cibuľu, pridáme kocky mäsa, karí korenie a restujeme asi minútu. Zalejeme vývarom a dusíme 20 minút. Pridáme nakrájanú tekvicu, očistené nakrájané šampiňóny, zápražku, smotanu a dusíme ešte 10–15 minút. Podávame s trojuholníkom hermelínu ozdobené vetvičkou trebuľky.

Tekvicová pochúťka: Rizoto z tekvice Hokkaido

Potrebujeme:
1 kg tekvice Hokkaido, 1 malá cibuľa, 400 g ryže, 1 l vývaru, 250 ml bieleho vína, kúsok masla, parmezán, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Vo väčšom hrnci rozpálime maslo a na ňom urestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a nakrájanú, olúpanú tekvicu Hokkaido asi 10 minút.
2. Potom prisypeme ryžu a zalejeme vínom. Keď sa časť vína odparí, začneme postupne prilievať vývar (asi po 200 ml). Varíme asi 30 minút. Nakoniec pridáme nastrúhaný parmezán, korenie a soľ.
3. Rizoto z tekvice Hokkaido je výborná, zdravá a ľahká večera, ktorou neurazíte ani náročnú návštevu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #jeseň #polievka #tekvica #omáčka #pyré

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....