Hubová sezóna je tu

05.09.2016 15:00
šampiňóny, huby, perkelt
Šampiňónový perkelt s haluškami. Autor:

Huby sú surovinou, za ktorou sme ochotní podnikať príjemné a zároveň užitočné lesné túry.

Sušené sú desaťnásobne ľahšie

Huby obsahujú viac minerálnych látok ako zelené rastliny. Napríklad v 1 kg sušiny bedle vysokej je až 180 mg medi. Niektoré hríby obsahujú až 1 500 mg železa v 1 kg sušiny. Čerstvé huby obsahujú až 95 percent vody. Po usušení sa väčšina vody odparí a hmotnosť húb sa zníži až desaťnásobne. Usušené huby obsahujú až 30 percent bielkovín.

Penicilín vyrobili práve z húb

Huby sú dôležité obsahom vonných a chuťových látok, ktoré pomáhajú pri vylučovaní tráviacich štiav. Steny hubových buniek sú zložené z nestráviteľného chitínu, ktorý však zrýchľuje pohyb čriev. Huby obsahujú aj niektoré liečivé látky. Penicilín a ďalšie podobné antibiotiká boli pôvodne extrahované z druhov nižších húb.

Zbieranie húb má svoje pravidlá

Čerstvé huby zbierame do košíkov, nikdy ich nenechávame v igelitových alebo mikroténových vreckách. Huby po zbere ihneď očistíme a rozprestrieme, aby sa nezaparili. Hlavičky húb netreba šúpať. Šúpeme iba masliaky, pri ktorých by sme nečistoty z hlavičky pokrytej slizom neodstránili. Očistené plodnice len krátko opláchneme pod tečúcou vodou.

Zo šlabikára uskladnenia

Ak chceme čerstvé neupravené huby uchovať maximálne do druhého dňa, rozdelíme ich na tácku a uložíme do chladničky. Huby môžeme tiež zmrazovať. Pred zmrazením očistené huby asi 6 – 8 minút predvaríme v mierne osolenej vode a potom schladíme. V mrazničke uchovávame maximálne 2 mesiace. Najrozšírenejšie je sušenie húb, ktoré najprv očistíme, nakrájame na rovnako veľké kúsky a sušíme na site alebo v sušičke.

Vareškov tip: Hubovo-kuracie placky

Tridsaťpäť gramov kuskusu uvaríme podľa návodu, 35 g kuracieho mäsa rozmixujeme, 35 g húb nastrúhame. Všetko premiešame dohromady spolu s vajcom, pridáme soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. Lyžicou naberáme primerané množstvo zmesi a na panvici klasickým spôsobom smažíme placky.

Hubová pochúťka: Šampiňónový perkelt s haluškami

Potrebujeme:
3 cibule, 500 – 800 g húb (šampiňónov), 3 papriky, 3 paradajky, 2 strúčiky cesnaku, olej, mletá paprika, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, 2 vajcia Na halušky: asi 100 ml vody, soľ, 2 PL hladkej a hrubej múky
Postup:
1. Na tuku speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, po chvíľke k nej pridáme nakrájané huby a ešte chvíľočku smažíme. Zaprášime paprikou, osolíme, okoreníme, premiešame a zalejeme troškou vody. Necháme variť.
2. Papriky, cesnak a paradajky pokrájame a pridáme k hubovému základu. Kým sa varí, nachystáme cesto na halušky: rozmiešame všetky suroviny, hrubej múky dáme toľko, aby sa halušky dali pretláčať cez sito na halušky.
3. Halušky pretlačíme do vriacej osolenej vody a chvíľku ich varíme. Hotové ich scedíme a s nasekanou petržlenovou vňaťou podávame k hubového perkeltu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#zber #skladovanie #recept #príprava #huby
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk