Kvalitný ocot je dobrým priateľom dobrého šalátu

Ocot má v našej kuchyni dlhú tradíciu a veľmi často sa používa na dochucovanie rozmanitých jedál.

10.08.2016 14:30
jablčný ocot, šalát Foto:
Jablčný ocot sa používa nielen do šalátov, ale aj do marinády na mäso.
debata

Je predovšetkým výborným sprievodcom letných zeleninových šalátov. Okrem klasického octu poznáme celú plejádu všakovakých druhov octu, ktoré spestria a ozvláštnia jedlo, každý svojím osobitým „buketom“.

Liehový ocot

Najtradičnejší v našich končinách je ocot liehový, ktorý sa vyrába väčšinou z destilovaného alkoholu. Alkohol na výrobu liehového octu sa väčšinou získava pálením zemiakov, raže alebo cukrovej repy. Okrem prípravy zeleninových šalátov je odvekým sprievodcom pri príprave nálevov do sterilizovanej zeleniny, ale v kuchyni pomáha aj iným spôsobom – napríklad na odstránenie vodného kameňa.

Vínny ocot

Tento druh octu s obľubou používajú najmä gurmáni v oblasti Stredozemného mora, no a samozrejmým zdrojom na jeho výrobu je víno. Tak ako pri víne aj pri vínnom octe poznáme ocot biely, červený, sherry a rosé. Je veľmi vhodný na zálievky aj dresingy. Ale zaženie aj migrénu – patrí k najobľúbenejším ľudovým prostriedkom proti bolestiam hlavy. A je skvelý aj v boji proti plesniam.

Jablčný ocot

Vo svete zdravej výživy je jednotkou práve ocot jablčný. Jeho príprava spočíva vo vykvasení jablčnej šťavy. Obsahuje celý rad zdraviu prospešných látok, ktoré pomáhajú znovu naštartovať organizmus. Používa sa preto nielen do šalátov, ale aj do marinády na mäso, zvlášť mäso biele. Odborníci odporúčajú každé ráno vypiť nalačno lyžičku jablčného octu, používa sa aj na kloktanie alebo inhaláciu.

Balzamikový ocot

V poslednom období si aj u nás získava obľubu ocot balzamikový, ktorý sa vyrába z hroznového muštu a má hnedú farbu. Jeho výroba si vyžaduje trpezlivosť, zreje v sudoch aj niekoľko rokov. A podobne ako pri víne platí – čím starší, tým lepší. Je vhodný do šalátov, ale chutí dokonca aj v kombinácii s jahodami či ananásom. Predáva sa zvyčajne redukovaný, má konzistenciu ako sójová omáčka.

Ryžový ocot

Na chuť ryžového octu si treba zvyknúť, nie každému v našej oblasti zachutí. Jeho prirodzeným rodiskom je Ázia, osobitne jej juhovýchodná časť, kde je mimoriadne obľúbený. Ázijskí výrobcovia ponúkajú ryžový ocot svetlý, tmavý alebo červený. A napríklad v Japonsku je najobľúbenejší svetlý ryžový ocot, ktorý sa používa na ryžu suši, v Číne je na čele obľúbenosti tmavý ryžový ocot.

Pivný a sladový ocot

Pivný ocot sa vyrába z piva. Obsahuje veľké množstvo bielkovín a vitamínu B12. Odporúča sa najmä na dochucovanie strukovinových jedál, na prípravu rýb a rôznych druhov mäsa, do šalátov sa pridáva zriedkavejšie. Sladový ocot sa naproti tomu získava zo sladu a má zväčša tmavú farbu. S obľubou ho používajú najmä obyvatelia Britských ostrovov, cudzinci ho však neveľmi obľubujú.

Kalerábový šalát s kozím syrom

Potrebujeme:
4 kaleráby, 2 jablká, 2 zelené čili papričky, 200 g kozieho syra, 2 jarné cibuľky, hrsť cukrového hrášku, hrsť čerstvého koriandra, hrsť mäty, 2 PL olivového oleja, 1 PL jablčného octu, trochu kôry z limetky, pažítka, sezamové semienka, soľ
Postup:
1. Kaleráb olúpeme a nakrájame na tenké plátky. Jablká zbavíme jadrovníka a pokrájame. Hráškové struky môžeme prekrojiť, čili papričky zbavíme semienok a nakrájame na tenké kolieska.
2. Z oleja, jablčného octu a limetkovej kôry vymiešame dresing. Zeleninu premiešame s dresingom a rozdelíme na taniere.
3. Pred podávaním kalerábový šalát posypeme nadrobno nasekanými bylinkami a sezamovými semienkami. Nakoniec na šalát rozdrobíme kozí syr, podľa chuti dosolíme a ozdobíme pažítkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #recept #šalát #ocot #dochucovanie

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...