Grilovanie je v podstate jednoduchá činnosť, vyžaduje si však aj dodržiavanie niektorých základných pravidiel tak, aby sme mali z letného posedenia skutočný zážitok.
Správne zapaľovanie
Azda najobľúbenejším postupom je grilovanie na drevnom uhlí, o niečo zriedkavejšie sú uhoľné brikety. Po umiestnení do grilu ich zapaľujeme buď kockou tuhého podpaľovača, pomocou dobre horiaceho papiera alebo tekutým zapaľovačom. Po zapálení je uhlie pripravené na grilovanie približne po 25 minútach.
Používanie misiek
Ešte pred zapálením uhlia alebo brikiet je dobré overiť si, či sú misky na grilovanie a kanáliky na odvádzanie tuku čisté. Počas grilovania by tuk nemal kvapkať na uhlie alebo brikety. Ideálne je použiť hliníkové misky. Ak sa v grile rozhoria plamene od mastnoty, snažíme sa ich uhasiť zamedzením prístupu vzduchu, nie vodou.
Odstraňovanie pripálenín
Počas grilovania treba priebežne odstraňovať pripečený tuk z mäsa či kúsky pripečeného mäsa. Ak to robíte priebežne, zabránite tým tvorbe hrubších čiernych sedimentov a ich odstránenie po grilovaní bude podstatne ľahšie. Navyše zamedzíte nebezpečenstvu vznietenia grilu a aj chuť mäsa bude bez uhlíkového zápachu.
Vhodné náradie
Pri grilovaní mäsa a iných surovín ľudia neraz opomínajú používanie správneho náradia na grilovanie. Kliešte na obracanie mäsa alebo lopatky majú mať dlhé rukoväte, aby ste zabránili popáleninám grilujúceho. Náradie by nemalo byť miniatúrne, má byť skôr robustnejšie, aby práca s ním nebola ekvilibristikou.
Osvedčené recepty
Začínajúci kuchári by pri grilovaní mali začínať s jednoduchšími a osvedčenými receptami. Keď dosiahneme vyššiu úroveň, môžeme začať experimentovať, vždy však podľa možností treba použiť logické postupy, aby výsledok nebol rozpačitý. Grilovanie je v podstate jednoduchá kuchárčina a taký by mal byť aj výsledok.
Udržujte čistotu
Aj keď sa griluje v exteriéri, treba si pred každým grilovaním umyť ruky a aj používané náradie udržujeme v čistote. Osobitne to platí v horúcom lete, kde je navyše potrebné dbať na správne postupy pri tepelnom spracovaní mäsa. Grilované mäso nekladieme na podložky, na ktorých sme predtým pripravovali surové mäso.
Vareškov tip
Vynikajúcim pomocníkom pri grilovaní mäsa je pivo. Nielen zapíjanie jedál pivom má svoju dlhodobú históriu, ale pivo zaujímavým spôsobom obohatí mnohé pokrmy a dodá im netradičnú chuť a výživnú hodnotu. Navyše pivo pomáha udržať mäsu jeho šťavnatosť.