Najlepšie recepty na zdravé a jarné pesto

Jeho domovom je Taliansko, ale dá sa pripraviť aj z jarných slovenských surovín.

10.05.2016 17:00
Cesnak medvedí - Allium ursinum Foto:
Medvedí cesnak je jednou z najzdravších byliniek jari.
debata

Pesto je zdravé chutné, hodí sa na cestoviny, alebo jednoducho len tak, na kúsok chleba s čerstvou cibuľkou.

Čo je to pesto?

Názov tejto výnimočnej receptúry je odvodený od talianskeho slova pestare, čo znamená tĺcť. Už názov vypovedá, že ide o roztlčené, alebo namixované kúsky rôznych surovín. Jedným z hlavných dôvod vzniku pesta v severnom Taliansku bolo zachovanie chute jarnej prírody počas celého roka. Podarilo sa.

Bazalková klasika

Základom je samozrejme bazalka. Záleží podľa toho, koľko pesta chcete, toľko bazalky použijete. Pridajte syr Grana Padano asi v objeme jednej tretiny objemu bazalky. Potom už len zapnete mixér a primiešavate olivový olej, aby pesto dostalo vláčnu konzistenciu, hodí sa aj pár píniových orieškov, soľ a máte recept, ktorý na cestovinách bude chutiť tak, akoby ste ho doniesli priamo z Talianska.

Avokádovo – kelové pesto

Zaujímavá kombinácia chutí a veľká porcia zdravia. Na prípravu budete potrebovať pol šálky píniových orieškov alebo mandlí, 3 väčšie strúčiky cesnaku, štvrť šálky vareného cíceru, dve zrelé avokáda, polovičku kelu, pár listov čerstvej bazalky a štvrť šálky olivového oleja. Všetko dáte zmixovať a potom už len natriete na chlieb. Ľahké, svieže a chutné raňajky.

Pesto z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak je jednou z najzdravších byliniek jari. Jeho nevýhodou je, že rastie len pár týždňov a treba ho rýchlo spracovať. Pesto je tak unikátnym receptom. Listy medvedieho cesnaku vložte do mixéru. Pridajte hrsť vlašských orieškov alebo mandlí. Pridajte parmezán, soľ a dostatok olivového oleja. Nie je to síce taliansky recept, ale je to asi to najzdravšie, čo si aktuálne môžete dať na chlieb, na hrianku, alebo aj cestoviny.

Púpavové pesto

Ak by sme mali pomenovať chuť, ktorá patrí k jari, tak púpavové pesto je jej zosobnením. Za hrsť čerstvých púpavových lístkov vložte do mixéru, pridajte lyžicu kešu orieškov, soľ, jeden veľký strúčik cesnaku a niekoľko lyžíc olivového oleja. Mixér sa už o zvyšok postará sám a vy budete mať dokonalé jarné pesto na slovenský spôsob.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #avokádo #bazalka #talianska kuchyňa #pesto #domáce suroviny

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...