Grilovacia sezóna je tu! Pozor na úpravu jedla, môže vás stáť zdravie

Teplejšie počasie prináša dobrú náladu, viac pohybu na čerstvom vzduchu a tiež čoraz obľúbenejšiu víkendovú aktivitu - grilovačku. Práve pri nej sa však množia aj rizikové prípady ochorení žalúdka a tráviaceho traktu.

02.05.2016 07:00
gril, grilovanie, grilovačka, mäso Foto:
Pri grilovaní si vždy buďte istá kvalitou potravín.
debata (1)

Práve v tomto období rastie počet prípadov ochorení, ktoré sprevádza hnačka, zvracanie, zvýšená teplota či dokonca dehydratácia. Extrémne prípady dokonca môžu končiť smrťou. Dôvodom pritom môže byť nesprávne zaobchádzanie s potravinami či nedostatočné hygienické podmienky.

Pokiaľ patríte k fanúšikom májovej či letnej grilovačky, uvedomte si, že pri spracovaní potravín, predovšetkým mäsa (ale tiež zeleniny alebo mliečnych výrobkov), je nutné dodržiavať niekoľko dôležitých zásad.

Na čo dať pozor!

Mäso

Základom je čerstvosť. Kvalitné a chutné mäso skladujte v chladničke. Marinovať ho môžete deň aj dva vopred, ale určite ho nenechávajte v páce príliš dlho. V každom prípade musí byť v chlade. Počas prípravy dbajte na to, aby mäso bolo upravené nielen na povrchu, ale aj dostatočne hotové vo vnútri. Namiesto hrubých kusov mäsa vyberajte skor tenšie kúsky, ktoré sa lepšie na grile prepečú.

Zelenina

Na pohľad neškodná zelenina môže narobiť šarapatu, ak ju neumyjeme dostatočne. Dbajte na kvalitnú prípravu šalátov či nakrájanej zeleniny a vždy ju dôkladne umyte a osušte. Pri šalátoch dávajte pozor na čerstvosť, zvädnuté lístky, ktoré začínajú „mokvať“, už nie sú vhodné na prípravy – šaláty, samozrejme, tiež umývajte. Môžete tak pre istotu urobiť aj v prípade pranej zeleniny, ktorá už bola ošetrená pred príchodom do obchodu.

Mliečne výrobky

Pri grilovačke sa najčastejšie využíva smotana či jogurt na rozličné dresingy, prípadne syry ako pochutina na tanier. Vždy si overte čerstvosť jednotlivých potravín. Vôňa určite napovie – aj pri takej aromatickej potravine akou je syr. Misu s dresingom uschovávajte v chladničke a radšej ho servírujte v malých mištičkách a noste na stôl stále nový. Vyhnite sa príprave majonézy so surovými vajcami. Pre istotu.

Huby

Sú rizikovou potravinou, pokiaľ ich máte z domáceho zberu. Samozrejme, skúsení hubári vám nepredajú alebo nepodarujú asi nebezpečné hríby. Ale pri neznámom pôvode húb sa vyhnite konzumácii. Tepelne upravené huby sú pre žalúdok ťažšie stráviteľné. Určite ich konzumujte vychladnuté a radšej len v malých množstvách.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zdravie #nebezpečenstvo #grilovanie

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...