Čriepky z nemeckej a rakúskej kuchyne

V nemeckej gastronómii nájdeme kreativitu, fantáziu aj rôznorodosť.

21.04.2016 11:00
rakúska špecialita, Salzburské halušky,... Foto:
Rakúska špecialita: Salzburské halušky - Salzburger Nockerl.
debata

Kapusta Alsasanov

V niektorých variantoch alsaskej kapusty sa do nej pridáva údené koleno alebo rebrá a tiež rôzne druhy párkov. Toto tradičné zimné jedlo z hornatého kraja sa mení práve podľa toho, aké údeniny doň použijeme. Niekomu bude chutiť ostrá papriková klobása, iný zase ocení jemnejšiu šunkovú.

Čo iné, ak nie Apfelstrudel

Jablkový závin je vynikajúci múčnik plnený jablkami, cukrom, škoricou, hrozienkami a strúhankou. Jeho popularita siaha až od 18. storočia. Závin je vyrobený z tenkého cesta, do ktorého sa balí náplň do niekoľkých vrstiev a po upečení sa podáva teplý, nakrájaný na kolieska a posypaný práškovým cukrom.

Vareškov tip: Bavorská polievka

Najprv uvaríme 300 g bravčového pliecka v osolenej vode Zvlášť uvaríme hrach a krúpy, keď je mäso mäkké, vyberieme ho a nadrobno nakrájame, vložíme späť do vývaru. Prisypeme uvarený hrach a krúpy. Na masti speníme cibuľu a papriku, zamiešame ju do polievky. Vývar nakoniec dochutíme majoránom a cesnakom, na tanieri zdobíme petržlenovou vňaťou.

Rakúska špecialita: Salzburské halušky – Salzburger Nockerl

Potrebujeme:
250 ml studených bielkov, 120 g cukru, 6 žĺtkov, 60 g hladkej múky, nastrúhaná kôra z jedného chemicky neošetreného citróna, 4 štipky vanilkového cukru, štipka soli, práškový cukor na posypanie
Postup:
1. Bielky vyšľaháme, pridáme vanilkový cukor, soľ, citrónovú kôru a ďalej šľaháme. Postupne pridávame cukor a šľaháme tak dlho, kým sneh s cukrom nie je úplne tuhý. Až potom pridáme žĺtok a múku.
2. Z hmoty vykrajujeme halušky a vložíme ich do vhodnej nádoby zo skla alebo antikorového materiálu. Pečieme 10 minút v teplovzdušnej rúre pri teplote 180 °C. Posypeme práškovým cukrom a ihneď podávame.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #halušky #nemecká kuchyňa #rakúska kuchyňa #závin

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...