Nemecké jedlo z jedného hrnca: Eintopf

Miska guláša, ktorá vás zahreje v studenom období. Názov tohto tradičného nemeckého jedla doslova znamená "jeden hrniec" a odkazuje tak na spôsob prípravy.

17.04.2016 14:00
eintopf Foto:
Jedlo z jedného hrnca.
debata

Väčšina receptov na tento nemecký "guláš“ má podobné základné suroviny, ale Nemci nebývajú pri príprave tohto skvelého pokrmu takí suchopárni, ako si mnohí myslia a ich kulinárska fantázia má veru farebné a voňavé podoby.

Definícia eintopfu

Eintopf sa skladá väčšinou z veľkého množstva surovín a má veľmi hustú konzistenciu. Existuje mnoho regionálnych receptov tejto hustej polievky. Väčšinou sa táto polievka používa ako hlavný chod, je totiž veľmi sýta, určite dva taniere zdolajú aj nejedného zdatného stravníka.

Z histórie eintopfu

Najväčšiu slávu zažíval eintopf počas vojen, pri nedostatku základných potravín, varilo sa z toho, "čo špajza dala“ a vznikalo veľké množstvo zaujímavých variantov. Zvlášť často sa eintopf varil v chudobných rodinách, ale aj pri nedostatku času, napríklad pri žatve alebo pri veľkom praní.

Varenie eintopfu

Kombinácia varenia zo všeličoho dostupného by azda mohla pripomínať varenie detí alebo psíka a mačičky z našej známej rozprávky, ale neplatí to celkom. Pri príprave eintopfu záleží na pomere surovín a dodržaní správneho postupu, inak by bolo niečo rozvarené, iné nedovarené.

Strukoviny a eintopf

Začiatok varenia eintopfu spočíva vo výbere surovín, ktoré doň pôjdu. Základom guláša sú typické suroviny, kde dominujú najmä strukoviny. Najčastejšou ingredienciou boli hrach, fazuľa a šošovica. Postupne sa do vývaru pridávali ako prvé podľa toho, akú dĺžku varenia daná surovina vyžaduje.

Zelenina a eintopf

Do eintopfu sa hodí najmä zelenina koreňová – mrkva, petržlen, zeler, kvaka, nemysliteľný je guláš bez cibule, pridáva sa doň aj kapusta, kel, zemiaky, fazuľa, ale možnosti sú na chuti a fantázii každého kuchára. Potom ostáva len dobrý vývar, korenie, bylinky a skvelý výsledok je zaručený.

Mäso a eintopf

Pri varení eintopfu môžeme použiť mäso vcelku (ktoré sa nakrája po uvarení), vopred nakrájané, ale aj mäso mleté či údeniny – klobásky, párky… Ak použijeme mleté mäso, tak ho najskôr ochutíme soľou a korením. Obvykle varíme 2 až 3 hodiny, takže zostáva veľa času na ďalšie spoločné aktivity.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #zelenina #recept #strukoviny #guláš #eintopf #hrniec

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...