Hornonitrianske delikatesy: Melence, štedrák či zvarová polievka

Horná Nitra je regiónom, kde sa odpradávna chovala hydina a pestovali jablká.

15.04.2016 11:00
šalátová polievka, nitriansky región Foto:
Nitrianska šalátová polievka.
debata

K charakteristickým pochúťkam tejto oblasti patrili melence, štedrák, krúpová kaša či zvarová polievka, pripravená len zo zemiakov a z cmaru.

Tekovská „štopaná“ hus

Ešte donedávna sa z každého tekovského dvora vyháňal ráno kŕdeľ husí na pašu. V jeseni a na začiatku zimy sa začali vykrmovať. Husi boli zavreté v chlieve, aby mali čo najmenej pohybu, a gazdiná brala hus za husou, sediac si ju pridŕžala nohami, jednou rukou jej otvorila zobák a druhou ju štopala šrotom, kukuricou alebo priamo na tento účel urobenými šúľkami zo zemiakov, až po koniec hrdla. Za dva týždne boli vykŕmené a pripravené na pekáč.

Vareškov tip: Pečený gerheň

Z dvoch šálok kukuričnej krupice, jednej šálky mlieka, jedného vajca, dvoch lyžíc masti, mletej škorice, cukru, prášku do pečiva a zo soli vymiešame cesto tak, aby sa dalo liať, podľa potreby pridáme vodu. Pripravené cesto vylejeme na pomastený plech a upečieme. Upečený koláč pred podávaním pokrájame.

Šalátová polievka

Potrebujeme:
4 hlávkové šaláty, 1 PL masti, 1 l mlieka, 2 kl soli, 1 PL cukru, štipka mletého čierneho korenia, 1 sladká smotana, 2 PL hladkej múky, 1 PL kôpru
Postup:
1. Hlávkový šalát dobre opláchneme a celý ho nakrájame. Krátko opražíme na masti a zalejeme mliekom. Ochutíme soľou, cukrom, čiernym korením a povaríme asi 5 minút.
2. V hrnčeku rozmiešame smotanu a hladkú múku a nalejeme za stáleho miešania do polievky. Necháme prejsť varom a odstavíme. Polievku dozdobíme kôprom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #Horná Nitra #regionálna kuchyňa #domáce delikatesy

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...