Thajská kuchyňa láka slovenské jazýčky: Bez čoho sa nezaobídete?

Aj na Slovensku sa už čoraz častejšie upierajú jazýčky k exotickým chutiam. Patria k nim aj tie, ktoré sú súčasťou thajskej kuchyne.

16.04.2016 14:00
Thajské jedlá ponúkajú exotickú zmes chutí. Foto:
Thajské jedlá ponúkajú exotickú zmes chutí.
debata (4)

Popularita orientálnych jedál sa už neobmedzuje len na návštevu exotických reštaurácií počas dovolenky či domácich zariadení, ktoré sa pýšia šikovnými kuchármi a experimentálnym jedlom. Exotiku si dnes môžete pripraviť aj doma – a navyše sa pritom dá aj celkom slušne pobaviť, hra s jedlom a chuťami v kuchyni je totiž skvelou príležitosťou na testovanie našich kulinárskych schopností.

Ak chcete vyskúšať napríklad dobroty thajskej kuchyne, mali by ste si však uvedomiť, že základom sú vhodné suroviny. Tie dnes už nie je problém získať, takže píšte si – budete potrebovať aj toto:

Kari pasta

Pikantná pasta sa používa na ochucovanie mäsa, rýb, tofu, ale aj polievok a omáčok. Môžete si ju vyrobiť po domácky, ale už hotová vám uľahčí prácu. Kari pasta pritom môže byť rôznej pikantnosti – zo žltého, červeného či zeleného kari.

Rybia omáčka

Je typická pre množstvo thajských jedál, hoci v európskom priestore ju zvykneme nahrádzať klasickou sójovou omáčkou.

Ryžové rezance

Nájdete ich vo vybraných obchodoch a v thajskej kuchyni tvoria jeden zo základných pilierov. Môžete s nimi pripraviť mäso či ryby, sú súčasťou hustých polievok.

Palmový cukor

Využíva sa v dezertoch, ale aj v hlavných jedlách, v ktorých sa miešajú chute – sladká s pikantnou či kyslou. Slaná s ostrou. Adekvátnou náhradou je kokosový cukor, alebo môžete pracovať aj s hnedým cukrom.

Kokosové mlieko

Je súčasťou mnohých jedál, omáčok či polievok. Dokáže dobre vyvážiť pikantné a ostré chute, pričom je dnes už ľahké zadovážiť si. Pri príprave jedla môžete pracovať tiež s kokosovým olejom.

Limetka

Intenzívna kyslosť limetky sa skvelo hodí k dochucovaniu jedál thajskej kuchyne. Okrem plodu sa používajú aj limetkové lístky.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #jedlo #kuchyňa #Thajsko #suroviny

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...