Biele králičie mäso je veľmi chutné, obsahuje málo tuku a naopak veľa zdraviu prospešných látok, preto by malo častejšie spestrovať náš jedálniček.
Králik a zdravie
Králičie mäso obsahuje menej tuku ako kuracie, morčacie, hovädzie a bravčové a má v sebe najviac proteínov. Svojím priaznivým zložením a jemnou chuťou je vhodným mäsom pre špeciálne diéty, pre chorých najmä s chorobami srdca a je prospešné pre staršie osoby.
Králik a jeho chuť
Králičie mäso nemá príliš výraznú chuť, je suché, a to musíme rešpektovať pri jeho kuchynskej úprave. Je možné použiť celý rad receptov, podľa ktorých pripravujeme rôzne ľahké mäso. Na druhej strane príprava domáceho králika môže byť podobná príprave zajaca.
Králik na tanieri
Z domáceho králika môžeme pripravovať nielen „králičie pečené“, ale aj ragú, perkelty, paprikáš, králičie rizoto alebo pokrmy s paradajkovou alebo so smotanovou omáčkou či vyprážané rezne. A takisto všetky jedlá pripravované zvyčajne z kurčiat, teľacieho mäsa alebo divokého králika či zajaca.
Králik a marináda
Keď pred niektorými spôsobmi úpravy mäso marinujeme, musíme si uvedomiť, že do marinády sa vylúhujú cenné látky, a preto ju všetku využijeme na podlievanie mäsa. Králika môžeme jednoducho naložiť do zmesi zeleniny a korenia alebo ho deň pred úpravou len nasoliť.
Králik a pečenie
Králika obyčajne pečieme celého alebo rozdeleného na prednú a zadnú polovicu, alebo na štvrtiny. Výborné špeciality možno pripraviť z vykosteného mäsa. Pretože králik nemá takmer žiadny tuk, je dobré piecť ho so slaninou, králik vcelku sa prepečie asi do jednej hodiny.
Králik a koreniny
Na prípravu králičieho mäsa s ohľadom na jeho špecifickú chuť volíme korenie, ako je paprika, rasca, cesnak, šalvia, ale aj cibuľa. Zvlášť vhodným korením a prísadou sú huby, ktoré králičiemu mäsu dávajú nenapodobiteľnú chuť a vôňu. Často sa pečie s iným druhom mäsa.