Chutný králik v jarnom menu

Králičie mäso nie je u nás takým bežným pokrmom ako inde vo svete - konzumuje sa prevažne na vidieku, kde sa králiky chovajú.

02.04.2016 18:00
králičie mäso, Veľká noc Foto:
Príprava domáceho králika môže byť podobná príprave zajaca.
debata

Biele králičie mäso je veľmi chutné, obsahuje málo tuku a naopak veľa zdraviu prospešných látok, preto by malo častejšie spestrovať náš jedálniček.

Králik a zdravie

Králičie mäso obsahuje menej tuku ako kuracie, morčacie, hovädzie a bravčové a má v sebe najviac proteínov. Svojím priaznivým zložením a jemnou chuťou je vhodným mäsom pre špeciálne diéty, pre chorých najmä s chorobami srdca a je prospešné pre staršie osoby.

Králik a jeho chuť

Králičie mäso nemá príliš výraznú chuť, je suché, a to musíme rešpektovať pri jeho kuchynskej úprave. Je možné použiť celý rad receptov, podľa ktorých pripravujeme rôzne ľahké mäso. Na druhej strane príprava domáceho králika môže byť podobná príprave zajaca.

Králik na tanieri

Z domáceho králika môžeme pripravovať nielen „králičie pečené“, ale aj ragú, perkelty, paprikáš, králičie rizoto alebo pokrmy s paradajkovou alebo so smotanovou omáčkou či vyprážané rezne. A takisto všetky jedlá pripravované zvyčajne z kurčiat, teľacieho mäsa alebo divokého králika či zajaca.

Králik a marináda

Keď pred niektorými spôsobmi úpravy mäso marinujeme, musíme si uvedomiť, že do marinády sa vylúhujú cenné látky, a preto ju všetku využijeme na podlievanie mäsa. Králika môžeme jednoducho naložiť do zmesi zeleniny a korenia alebo ho deň pred úpravou len nasoliť.

Králik a pečenie

Králika obyčajne pečieme celého alebo rozdeleného na prednú a zadnú polovicu, alebo na štvrtiny. Výborné špeciality možno pripraviť z vykosteného mäsa. Pretože králik nemá takmer žiadny tuk, je dobré piecť ho so slaninou, králik vcelku sa prepečie asi do jednej hodiny.

Králik a koreniny

Na prípravu králičieho mäsa s ohľadom na jeho špecifickú chuť volíme korenie, ako je paprika, rasca, cesnak, šalvia, ale aj cibuľa. Zvlášť vhodným korením a prísadou sú huby, ktoré králičiemu mäsu dávajú nenapodobiteľnú chuť a vôňu. Často sa pečie s iným druhom mäsa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #zdravá výživa #recept #bielkoviny #králičie mäso

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...