Rovnako ako výhonky aj hlavičky cesnaku sa používajú ako liečebný prostriedok po stáročia. Nezaškodí preto vedieť toho o cesnaku viacej.
Pôvod cesnaku
Cesnak sa vraj prvýkrát objavil v Kirgizsku asi pred siedmimi tisíckami rokov. Potom bol dovezený do starovekého Egypta, kde ho dostávali k jedlu otroci, ktorí stavali pyramídy.
Opečený cesnak
Ak nemáte radi ostrú chuť cesnaku alebo vás z neho dokonca bolí žalúdok, vyskúšajte tip z talianskej kuchyne. Strúčik olúpte, len dlaňou roztlačte a celý ho opečte na oleji.
Skladovanie cesnaku
Cesnak nepatrí do chladničky. Ideálna teplota na skladovanie je 18–20 °C, pri nej cesnak nevyháňa klíčky. Starým dobrým spôsobom je zapletenie cesnaku do vrkoča a vyvesenie.
Zloženie cesnaku
Za pálčivú chuť cesnaku je zodpovedná silica alicín. Uvoľní sa až potom, keď cesnak roztlačíme alebo nakrájame. Alicín je látka s podobným účinkom, ako majú pohlavné hormóny.
Liečiteľ cesnak
V tradičnej čínskej medicíne sa cesnak používal ako hlavná súčasť liečby pri všetkých bežných ochoreniach. A napríklad Peržania považovali cesnak za účinný protijed na hadie uštipnutie.
Zápach z cesnaku
Ak ste to prehnali s cesnakom, treba sa napiť mlieka alebo rozžuť kúsok petržlenovej vňate či mäty. Traduje sa aj neoverené tvrdenie, že cesnak cítiť nielen z úst, ale aj z pórov kože.