Cesnak je korunným princom kuchyne

Cesnak má výsadné miesto nielen v našej kuchyni, ale účinná je aj klasická kombinácia potraviny a ľudovej medicíny.

19.03.2016 11:00
cesnak Foto:
Peržania považovali cesnak za účinný protijed na hadie uštipnutie.
debata

Rovnako ako výhonky aj hlavičky cesnaku sa používajú ako liečebný prostriedok po stáročia. Nezaškodí preto vedieť toho o cesnaku viacej.

Pôvod cesnaku

Cesnak sa vraj prvýkrát objavil v Kirgizsku asi pred siedmimi tisíckami rokov. Potom bol dovezený do starovekého Egypta, kde ho dostávali k jedlu otroci, ktorí stavali pyramídy.

Opečený cesnak

Ak nemáte radi ostrú chuť cesnaku alebo vás z neho dokonca bolí žalúdok, vyskúšajte tip z talianskej kuchyne. Strúčik olúpte, len dlaňou roztlačte a celý ho opečte na oleji.

Skladovanie cesnaku

Cesnak nepatrí do chladničky. Ideálna teplota na skladovanie je 18–20 °C, pri nej cesnak nevyháňa klíčky. Starým dobrým spôsobom je zapletenie cesnaku do vrkoča a vyvesenie.

Zloženie cesnaku

Za pálčivú chuť cesnaku je zodpovedná silica alicín. Uvoľní sa až potom, keď cesnak roztlačíme alebo nakrájame. Alicín je látka s podobným účinkom, ako majú pohlavné hormóny.

Liečiteľ cesnak

V tradičnej čínskej medicíne sa cesnak používal ako hlavná súčasť liečby pri všetkých bežných ochoreniach. A napríklad Peržania považovali cesnak za účinný protijed na hadie uštipnutie.

Zápach z cesnaku

Ak ste to prehnali s cesnakom, treba sa napiť mlieka alebo rozžuť kúsok petržlenovej vňate či mäty. Traduje sa aj neoverené tvrdenie, že cesnak cítiť nielen z úst, ale aj z pórov kože.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #cesnak #liečiteľstvo #skladovanie #cibuľoviny

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...