Poučky o rybacine: Ako ju piecť, upraviť či vykostiť?

Rybacie mäso malo kedysi v slovenskej kuchyni silné zastúpenie. Návrat k nemu je prirodzený, len si treba osvojiť pár trikov a rád.

13.03.2016 10:20
Pstruh s bylinkami a limetkou v alobale,... Foto: ,
Obľúbenou rybou v slovenskej kuchyni je pstruh.
debata

Ideálna teplota

Vypitvanú, prípadne už naporciovanú rybu, ktorú si zakúpime alebo spracujeme sami doma, môžeme pri dodržiavaní určitých pravidiel skladovať aj niekoľko dní. Sladkovodné ryby vydržia čerstvé pri teplote 0 °C do 4 °C asi štyri dni. Ak nie je dodržiavané toto teplotné rozmedzie, dochádza k znehodnocovaniu. Pri vyšších teplotách dochádza k množeniu mikroorganizmov a následnému kazeniu.

Ideálna je čerstvá ryba

Ideálne je spracovávať ryby úplne čerstvé, priamo z rybolovu alebo z rybníka, ale keď už ich potrebujeme skladovať dlhší čas, mali by sa zamraziť čo najrýchlejšie, a to iba raz. Čerstvú rybu je dobré pred prípravou len trochu nasoliť a nechať odpočinúť v chlade.

Ryby je najlepšie dusiť a piecť

Väčšina Slovákov konzumuje ryby pravidelne len na Vianoce. Navyše si dajú vyprážaného kapra. Vyprážané ryby nie sú ideálne kvôli značnému obsahu oleja alebo tuku na vyprážanie, niekedy sa dokonca používajú prepálené tuky. Oveľa lepšie je ryby dusiť, upiecť vo vlastnej šťave alebo grilovať.

Šikovnosť kuchára pri vykostení

Mnohí ľudia majú proti konzumácii sladkovodných rýb námietku, že obsahujú veľa kostí. Podľa špičkových kuchárov záleží na tom, ako šikovne ryby spracujeme a zbavíme ich chrbtice aj tých partií, kde kosti môžu byť. A napríklad pri správnom pečení sa aj z menších kostí stane chrumkavá pochúťka.

Pomocník alobal

Jednou z možností, ako upraviť labužnícky rybu na grile, je upiecť ju v balíčku z alobalu. Ponúka sa široká škála možností a chutí, napríklad pstruh upečený spolu so zemiakmi, s cibuľou a so slaninou. Hliníkovú fóliu je vhodné zložiť do dvoch vrstiev, aby sa pri pečení nepretrhla.

Vedeli ste, že…
Oproti iným druhom mäsa obsahuje väčšina rýb takmer zanedbateľné množstvo tuku. Preto sa hodí pri nízkotučných diétach. Existujú však niektoré výnimky – napríklad úhor. Rybia svalovina sa okrem nízkeho obsahu tuku odlišuje krátkymi svalovými vláknami, je ľahko stráviteľná a „neleží" dlho v žalúdku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #teplota #kuchyňa #ryba #rybie mäso

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...