Zoschnuté orechy zase spoznáme pohľadom, sú pravdepodobne staré, takže je vyššia pravdepodobnosť nakazenia plesňou alebo červíkmi, aj keby ich na prvý pohľad nebolo vidieť.
Sladká voda pomôže
Ak si chceme uľahčiť prácu pri lúskaní vlašských orechov, na niekoľko minút pred lúskaním ich ponoríme do chladnej osladenej vody, škrupina ľahšie povolí, dokonca bez problémov vyberieme aj celé jadrá.
Pohodlné delenie mandlí
Keď chceme ľahko a pohodlne rozdeliť mandle na polovice, sparené a olúpané mandle vložíme do čistej studenej vody a necháme ich v nej asi hodinu namočené. Potom ich už ľahko rozdelíme na polovice. Z vody ich vyberáme trením medzi palcom a ukazovákom, ak sa predsa len nerozdelia, pomôžeme si špičkou ostrého noža.
Domáci marcipán
Marcipán ľahko vytvoríme zmiešaním sparených, olúpaných a najemno nakrájaných alebo podrvených mandlí so speneným bielkom a práškovým cukrom. Túto zmes trieme dovtedy, kým nevznikne vláčna hmota, ktorú potom zabalíme do potravinárskej fólie a necháme do druhého dňa vychladiť.
Balenie vanilky
Najlepší spôsob skladovania vanilky je vo vákuovom balení, po rozbalení ju potom dáme do sklenenej nádoby, ktorú treba pravidelne vetrať. Ak napriek tomu struky vyschnú, pred použitím ich ponoríme do teplej vody, aby opäť zmäkli.
Formy neumývať
Formičky a plechy, na ktorých pečieme, zásadne neumývame vodou, a už vôbec nie saponátom. Stačí, keď ich zľahka pretrieme utierkou a vymastíme maslom. Ani po skončení pečenia nepoužívame saponát, stačí handra a horúca voda.
Kokosová roláda s marmeládou
Potrebujeme:
5 vajec, 1 PL oleja, 150 g krupicového cukru, 100 g polohrubej múky, Krém: 250 g masla, 5 PL tekutého medu, 2 PL rumu, 100 g strúhaného kokosu, 100 ml mlieka, marmeláda, kokos na obalenie
Postup:
1. Z vajec a cukru vyšľaháme penu, vmiešame múku i olej. Rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 8 minút pri teplote 200 °C.
2. Horúci plát cesta vyklopíme na nový kus papiera na pečenie, pôvodný zlúpneme, položíme späť a všetko zrolujeme. Necháme vychladnúť.
3. Maslo, med a rum vyšľaháme, vmiešame kokos, ktorý sme sparili v mlieku. Plát potrieme tenučkou vrstvou marmelády, krémom a opäť zrolujeme. Zvyškom krému potrieme roládu aj zvonku a obalíme kokosom.