Mäso nie je žiadny strašiak

Mäso je dôležitým zdrojom bielkovín. Nemalo by chýbať v žiadnom jedálničku.

28.02.2016 11:00
mäso, mäsiar, bielkoviny Foto:
Žiadna potravina nie je zlá, ak sa správne a primerane konzumuje.
debata (1)

Metabolizmus a jo-jo efekt

Bielkoviny v mäse majú schopnosť dobre zasýtiť a prispieť k tvorbe svalovej hmoty – urýchleniu metabolizmu, ktorý prebieha v svalovej hmote rýchlejšie ako v tukovom tkanive. Preto ak človek aktívnym spôsobom života a príjmom bielkovín zvládne vytvoriť svalovú hmotu, dokáže zvyšovať kalorický príjem bez toho, aby napríklad pri chudnutí hrozil obávaný jo-jo efekt.

Konzumovať primerane

Žiadna potravina nie je zlá, ak sa správne a primerane konzumuje. O mäse a údeninách to platí takisto. Takže pre veľkých milovníkov údenín platí, že raz do týždňa 50-gramová porcia údeniny neprináša žiadne zdravotné riziko. Pri vyššej konzumácii mäsa je vhodné zaradiť prírodné potraviny s detoxikačným účinkom.

Cesnak v slovenskej kuchyni

Najväčšie uplatnenie nachádza cesnak v kuchyni ako zelenina špecifickej chuti a vône. Pri príprave mnohých pokrmov sa bez neho nezaobídeme. Spomeňme aspoň hrianky, zemiakové placky, rôzne polievky, guláše či nátierky. Často sa kombinuje s inými výraznými bylinkami, ako je oregano, tymian či rozmarín.

Majorán v našich pochúťkach

Bez sušeného majoránu je napríklad taká slovenská zabíjačka nemožná – pridáva sa do zabíjačkovej polievky, jaterníc a tlačenky. Okrem toho majorán sa používa na dochutenie akéhokoľvek mäsa, najčastejšie mletého, do sekanej či karbonátku, ale aj keď robíme čokoľvek zo strukovín, neváhame siahnuť po tejto bylinke.

Likvidácia parazitov

Ďalším postupom namáčania mäsa je, keď plátky mäsa zalejeme nejakým silným alkoholickým nápojom ako whisky, gin, vodka alebo iný destilát. Zabijú sa tým všetky zárodky a parazity, ktoré sa ešte držia v mäse. Mnohé z týchto organizmov odolávajú teplu a pri obyčajnom varení nedochádza k ich zničeniu.

Vareškov tip: Tatranské kurča

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na štvrtiny, poukladáme na dno pekáča, osolíme a posypeme rascou. Rozporciované kurča položíme na zemiaky, osolíme, posypeme sladkou paprikou a okoreníme. Všetko zalejeme smotanou, prikryjeme vekom a v rúre predhriatej na 180 °C pečieme zakryté pol hodiny a ďalšiu polhodinu odkryté.

Plnená hus

Potrebujeme:
veľká hus, cibuľa, 500 g mletého bravčového mäsa, gaštanové pyré, 2 jablká, hrozienka, pohár bieleho vína, kúsok husacej pečene, masť, citrón, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Na masti opečieme nakrájanú cibuľu. Primiešame mleté mäso a dusíme asi 5 minút. Pridáme gaštanové pyré, víno, hrozienka a nadrobno nasekanú pečeň.
2. Do hmoty nastrúhame jablká a zamiešame. Odstavíme a celú zmes osolíme a okoreníme. Zmesou naplníme hus a otvory uzavrieme. Pokvapkáme citrónom a dáme piecť do rúry rozpálenej na 220 °C.
3. Pri pečení polievame hus vypečeným tukom. Po polhodine pečenia ju obrátime, po hodine stiahneme teplotu na 190 °C a dopekáme dozlatista.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #príprava mäsa #bielkoviny #striedmosť

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...