Konzumovať menšie porcie
Rizikových môže byť už desať kilogramov nadbytočnej hmotnosti, najmä uloženej okolo pása. Preto treba jesť menšie porcie. Jedlo je vhodné upravovať do 4–6 malých porcií denne a večer jesť naozaj malú porciu.
Obmedziť alkohol
Alkohol je nielen metlou ľudstva, ale aj bariérou zdravej výživy. Jeden či dva poháre vína denne síce môžu znížiť riziko srdcových chorôb, ale netreba to preháňať. S vekom sa účinok alkoholu zvyšuje, odbúrava sa pomalšie a človek je vystavený väčšiemu riziku poškodenia pečene.
Sušené mäso
Sušené mäso je diétne a rozhodne po ňom človek nepriberie. Veľmi sa tak hodí pri chudnúcich a odtučňovacích kúrach. Sušené ryby a morské plody sú okrem iného aj cenným zdrojom minerálov a vitamínov, majú nízky obsah sacharidov a tukov. Treba dať len pozor, aby mäso nebolo presolené.
Dávka orechov
Orechy sú všeobecne zdravá potravina. Nesmie sa to však s ňou preháňať, zvlášť pri chudnutí. Ľuďom odhodlaným schudnúť orechy pomôžu. Človek má po ich konzumácii lepšie trávenie, pravidelnú stolicu a nižší cholesterol. Počas chudnutia treba konzumovať 15–20 gramov orechov dvakrát do týždňa, nemajú byť solené ani pražené.
Netradičné sladidlo
Karob je prirodzené sladidlo, ktoré výborne nahradí čokoládu alebo kakao. Karobový sirup aj prášok sa vyrábajú zo strukov legendárneho stromu – svätojánskeho chleba. Na rozdiel od čokolády a kakaového prášku obsahuje karob sedemnásťkrát menej tuku a žiadny kofeín. Je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínu A a vápnika.
Vareškov tip: Cícerové karbonátky
Cibuľu nasekáme a cesnak prelisujeme. Oboje chvíľku restujeme. Cícer z plechovky rozmixujeme v mixéri spolu s vajcom a čerstvými bylinkami – napríklad pamajoránom. Pridáme restovanú cibuľu a cesnak, premiešame a podľa potreby vmiešame múku, aby sa z cesta dali urobiť karbonátky. Dochutíme soľou a korením. Karbonátky smažíme na panvici z oboch strán.
Nákyp z tvarohu s jablkami a čučoriedkami
Potrebujeme:
150 g mäkkého tvarohu, vajce, 10 g škrobu, 70 g očisteného jablka, 50 g čučoriedok, kypriaci prášok, nekalorické sladidlo
Postup:
1. Ovocie umyjeme a necháme odkvapkať. Jablká zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké plátky.
2. V miske vyšľaháme tvaroh s vajcom, ochutíme nekalorickým sladidlom a vmiešame škrob s kypriacim práškom.
3. Do tvarohovej peny pridáme plátky jablka a bobuľky čučoriedok, preložíme do zapekacej teflónovej formy, ktorú sme vopred vystlali papierom na pečenie, a dáme zapiecť do rúry.