Vianoce s lístkovým cestom

Po peknej dávke vianočných sladkostí človeka poteší tanier slaného pečiva či koláčov.

15.12.2015 17:00
Krehké syrové pečivo. Foto:
Syrové miňonky so sezamom.
debata

Nie je nič jednoduchšie, ako urobiť slané tyčinky z hotového lístkového cesta, s ktorým sa dá dobre improvizovať. Ale ak máme dostatok času, môžeme si pripraviť domáce lístkové cesto. Chce to len dodržať určité pravidlá.

Správna teplota

Základné cesto musí mať správnu konzistenciu – byť mäkké, hladké a plastické, potom sa dá ľahko vyvaľkať. Preto maslo na jeho prípravu vopred dobre vychladíme. V žiadnom prípade sa nesmie počas skladania cesta topiť. Najlepšie je dávať cesto priebežne chladiť.

Správne prísady

Dôležité je prichystať si presne odmerané prísady. Múku preosejeme do dostatočne veľkej misy, pridáme trochu masla, medzi prstami miesime, pridáme soľ, prilejeme ocot, pozvoľna prilievame vodu, vymiesime tuhé cesto, zabalíme ho do fólie a dáme vychladiť.

Správne vaľkanie

Vychladené maslo položíme medzi dve fólie, valčekom z neho vyvaľkáme pravidelný obdĺžnik. Z cesta vyvaľkáme obdĺžnik. Na jednu polovicu cesta položíme vyvaľkané maslo a druhú polovicu cesta cezeň preložíme, vyvaľkáme, opäť preložíme a vaľkanie opakujeme trikrát.

Správne použitie

Lístkové cesto je fantasticky variabilné a prispôsobivé. Raz môže byť základom torty so šľahačkou, krémom a ovocím, druhýkrát zakrýva pikantnú mäsitú plnku alebo máme na stole jednoduchý variant – krehké syrové pečivo k vínu alebo stočené do slimákov k čaju.

Správne uskladnenie

Cesto, ktoré nespotrebujeme, vydrží v chladničke 1–2 dni. V mrazničke až tri mesiace. Aby sme mali vždy poruke potrebnú porciu, vyvaľkáme z cesta pláty rovnakej hrúbky a zrežeme ich na rovnaký formát. Každý zmrazíme zvlášť, naukladáme na seba a zabalíme do fólie.

Správne plnky

Klasickou prípravou lístkových múčnikov sú tyčinky či rôzne pečivo bez plniek. Ale lístkové cesto je ako stvorené na plnenie – plníme ho sladkými, zeleninovými, hubovými alebo mäsovými plnkami. Cesto potierame rozšľahaným vajcom, aby lepšie držalo tvar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slané pečivo #lístkové cesto #vianočné recepty

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...