Ako na divinu

Využívajme storaké chute diviny. Prostredníctvom potravy, ktorou sa zver živí, v nej môžeme cítiť vždy iný les a inú lúku.

11.12.2015 17:00
králik, divina Foto:
Zverinu pečieme dlho a pri nižšej teplote.
debata

Pozor na starinu

Kvalitná divina musí byť čerstvá, bez nepríjemného zápachu na povrchu i v hĺbke. Zver nesmie byť rozstrieľaná, sparená či znečistená hmyzom. Strelná rana nemá byť priveľmi zaschnutá. Mäso diviny, ktorá bola uštvaná na smrť, je nekvalitné a vyznačuje sa horkastou až trpkou chuťou.

Vešať hlavou dolu

Divina sa lepšie odleží, keď je zavesená hlavou dolu, v chladnej, vzdušnej miestnosti. Kožu zo zveri stiahneme až pred kuchynským spracovaním. Ak chceme niektoré časti mäsa tepelne upravovať neskôr, potom ich potrieme rozpusteným maslom a dáme do chladu, najlepšie do chladničky.

Neoplachovať vodou

Divinu pred prípravou nikdy neoplachujeme vodou, preto niektoré časti nebudú dokonale čisté. Na ich spracovanie postačí nôž na oškrabanie a utierka na zotretie. Pri kuchynskej úprave diviny používame dobrú slaninu.

Pomalé pečenie

Zverinu pečieme radšej pri nižšej teplote, zato dlho. Inak sa mäso, ktoré má jemnejšie vlákna než mäso domácich zvierat, rýchlo vysuší. Hotová zverina by mala byť jemne ružovkastá, nikdy nie surová alebo krvavá. Klasickými príchuťami a koreninami na divinu sú borievka, brusnice, bobkový list a tymian.

Dijonský zajac

Potrebujeme:
4 zajačie stehná, 50 g slaniny, soľ, niekoľko vetvičiek čerstvého rozmarínu, Marináda: 80 ml olivového oleja, šťava a nastrúhaná kôra z jedného citróna, 20 ml dijonskej horčice, 150 ml bieleho vína, čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, čerstvý tymian
Postup:
1. Mäso umyjeme, zbavíme blán, urobíme doň zárezy a vsunieme do nich plátky slaniny. Mäso prešpikujeme kúskami rozmarínu a dáme do pekáča.
2. Bylinky s olejom zmiešame v miske a vzniknutou marinádou prelejeme stehná, prikryjeme ich mikroténovou fóliou a necháme odležať v chladničke.
3. Gril rozpálime a na rošte opečieme mäso najprv v strednej časti grilu a potom ho presunieme bližšie k okraju. Otáčame a potierame zvyšnou marinádou, hotové porcie osolíme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #králik #divina #zajac

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...