Prospešné podoby tekvice

Tekvica patrí k najuniverzálnejším plodinám. Vieme z nej pripraviť sladké aj slané jedlá.

06.12.2015 14:00
Tekvicové mafiny. Foto: ,
Tekvicové mafiny.
debata

Zásobník minerálov

Poznáme veľa druhov tekvice – základné je však rozdelenie na dva druhy tejto rozšírenej stolnej zeleniny podľa farby dužiny: tekvica biela a žltá (oranžová). Žltá má ostrejšiu chuť. Obe obsahujú 90 percent vody. Draslík tvorí 50 percent všetkých minerálií. Listy majú vysoký obsah vápnika a sú veľmi bohaté na železo, horčík a draslík.

Parádna miešaná šťava

Pri príprave šťavy sú korene a listy rovnako cenné ako dužina a v tejto forme je tekvica veľmi cennou živinou pre všetky časti kostry. Ak skombinujeme túto šťavu s mrkvovou a púpavovou šťavou, môžeme chutnou zmesou dobre vyživovať nielen kosti, ale najmä zuby u detí aj u dospelých.

Užitočné pyré

Osvedčený postup spracovania tekvicovej dužiny je príprava pyré. Najlepšie sa na to hodí tekvica typu Hokkaido, ktorá sa umyje, prekrojí na polovice alebo na štvrtiny a lyžičkou sa z nej vyberie jadro so semenami. Osolí sa, potrie maslom a položí na plech šupkou nahor. Potom sa pečie 60–120 minút pri teplote 180–200 °C, kým dužina nezmäkne. Po vychladnutí sa dužina vyberie zo šupky a pyré je hotové.

Výborné halušky

Z tekvicového pyré možno uvariť výborné halušky. Do pyré vmiešame nastrúhaný parmezán, múku, vajce a trochu čierneho korenia so soľou, vymiesime cesto, ktoré necháme 10 minút odležať. Potom z cesta vytvoríme valčeky a tie rozkrájame na trojcentimetrové kúsky. Halušky vhadzujeme do hrnca s vriacou vodou a uvaríme.

Tekvicová maškrta: Hokkaido mafiny s fetou a jogurtom

Potrebujeme:
hrnček tekvice Hokkaido nakrájanej na menšie kocky, pol hrnčeka nakrájaného syra feta, 250 g hladkej múky, 70 ml olivového oleja, 200 ml bieleho jogurtu, 50 ml mlieka, 2 vajcia, 2 kl prášku do pečiva, pol kl soli, pol kl čierneho korenia, tekvicové semiačka
Postup:
1. Tekvicu opečieme na troche oleja a necháme vychladnúť. Najprv zmiešame všetky suché ingrediencie – múku, prášok do pečiva, soľ, korenie.
2. Potom zvlášť zmiešame všetky mokré ingrediencie – olej, jogurt, vajcia, mlieko a našľaháme. Suché a mokré prísady zmiešame a pridáme opečenú tekvicu, syr a všetko krátko premiešame.
3. Cestom naplníme košíčky na mafiny asi pol centimetra pod okraj, posypeme tekvicovými semiačkami a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 25 minút dozlatista.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #tekvica #tekvica Hokkaido #mafiny #pyré

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...