Tekvica zasýti aj poteší

K tradičným druhom jesennej zeleniny patrí bezpochyby tekvica. Podľa použitia delíme tekvice do dvoch skupín - na zeleninové a okrasné.

05.12.2015 14:00
tekvicové pyré, tekvica Foto:
Pyré z tekvice.
debata

Plody oboch druhov tekvíc sú tvarovo i farebne veľmi rozmanité. Klasické gigantické tekvice dorastajú až do obrovských rozmerov, ale zeleninová lahôdka tekvica Hokkaido meria len 10–30 cm.

Tekvica obyčajná

Ako kultúrnu plodinu ju pestovali v Mexiku už pred viac ako 5¤000 rokmi. Má kríčkový charakter a vytvára veľkú listovú ružicu. Základná odroda zahŕňa zo známejších typov cukety a patizóny, ktoré sú veľmi vhodné na spracovanie v kuchyni.

Tekvica Hokkaido

Hokkaido už podľa názvu pochádza z Japonska, ale svoje miesto našla už aj v našej kuchyni. Dnes je najžiadanejšou tekvicou na kuchynskú úpravu. Najznámejšia je oranžová, ale vynikajúca chuť má aj zelená, ktorá má rovnako intenzívnu oranžovú dužinu.

Tekvica špagetová

Tento druh tekvice má chutnú dužinu a jej zvláštnosťou je, že sa po tepelnom spracovaní rozpadá na jemné vlákna, ktoré vyzerajú ako špagety. Odtiaľ pochádza aj jej pomenovanie. Tento druh sa všeobecne považuje za jednu z najchutnejších druhov tekvíc.

Tekvica muškátová

Takzvaná muškátová tekvica má pomerne vodnatú dužinu. Jej zvláštnosťou je, že má jadrovník umiestnený len v rozšírenej koncovej časti plodu a nie v celom strede, ako je to bežné pri iných druhoch. Preto je aj jej kuchynská úprava jednoduchšia.

Tekvica Lumina

Lumina má oranžovú a tiež pomerne vodnatú dužinu. Využíva sa na dekoratívne vyrezávanie, kde úžasne vyznie kontrast oranžovej dužiny v jasne bielej šupke, pričom rezy zaschnú a tekvica sa nekazí. Vzhľadovo peknou tekvicou je aj príbuzná odroda Lakota.

Tekvica Gigant

Gigant je tou pravou tekvicou na dlabanie strašidelných tvárí v dušičkovom či importovanom halloweenskom období. Skvelá je však aj v koláči či zavarená. Má pevnú oranžovú dužinu. Jej príbuzná nemecká obria tekvica je takisto vhodná na vyrezávanie aj do kuchyne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cuketa #tekvica #tekvica Hokkaido

+ Mali by ste sa viac usmievať, potrebujete emocionálnu sebadôveru.
Nehovorte ľuďom okolo seba ako majú pracovať,...

+ Dávajte si pozor na svoju váhu, nehýbete sa a hmotnosť rastie.
Pripravte sa na povýšenie alebo zmenu, ktorá...