Strukoviny z domácej i anglickej kuchyne

Strukoviny majú svoje miesto aj v dnešnej modernej kuchyni.

12.11.2015 11:00
šošovica, strukoviny, bielkoviny Foto:
Šošovica má v kuchyni široké využitie.
debata

Výborne zahustí polievku

Červená lúpaná šošovica má sklony rýchlo sa prevariť a vytvoriť tak kašu, preto výborne zahusťuje polievky, skvelá je však aj korenistá so zeleninou, ale nevšedne dobré sú nátierky s ňou. Vôbec nie je nutné vopred ju namočiť a uvarí sa asi za 15–20 minút. Obľúbená je aj jej naklíčená podoba.

Magická sila šošovice

V anglickom prostredí sa hovorí o magickej sile šošovice, ktorá pomáha vniesť do života šťastie a pokoj a je skvelým prostriedkom proti neurózam, depresiám a stresom. Známe sú aj ľudové zvyky, ktoré spájajú šošovicu v jedle na Veľký piatok alebo pri štedrovečernej či novoročnej hostine s celoročným prílevom peňazí.

Vareškov tip: Šošovicový šalát so špenátom

Najprv nakrájame 100 g slaniny na kocky a necháme ju na panvici nasucho vyškvariť. Na záver pridáme cesnak nakrájaný na plátky, ktorý necháme chvíľku opražiť. Potom asi 300 g šošovice zmiešame so špenátom, pridáme slaninu s cesnakom a dresing z olivového oleja, balzamikového octu, soli, štipky korenia a všetko premiešame.

Varenie bez soli

Strukoviny varíme vždy bez soli, pri varení by nezmäkli a neprevarili by sa. Preto je vhodné, keď ich dosolíme až na samý záver a chvíľku prevaríme alebo postriekame po dovarení sójovou omáčkou, prípadne zmiešame s cibuľkou urestovanou na oleji spolu so soľou.

Cícerová polievka

Potrebujeme:
0,5 kg cíceru, mrkva, kúsok zeleru, pol cibule, strúčik cesnaku, 320 g cestovín, 200 g paradajok z plechovky, zeleninový vývar, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, petržlenová vňať
Postup:
1. Zeleninu nakrájame najemno a smažíme na oleji na miernom ohni aspoň 15 minút. Potom pridáme kúsky rozmarínu, cícer, ktorý sme predtým uvarili a scedili.
2. Všetko zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme paradajky z plechovky, premiešame a necháme variť ďalších 15 minút. Po 15 minútach odoberieme z polievky tretinu a rozmixujeme ju. Rozmixovanú časť potom vrátime späť do polievky.
3. Medzitým pripravíme vodu s trochou soli na cestoviny, ktoré uvaríme zvlášť. Uvarené cestoviny rozdelíme do tanierov, zalejeme polievkou s cícerom a ozdobíme petržlenovou vňaťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #šošovica #bielkoviny #strukoviny #cícer

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....