Rozmanité tváre dobrej šošovice

Šošovica je nielen zdravá, ale má v našej kuchyni aj svoje pevné miesto už oddávna. Základom pre prípravu mnohých jedál je vopred uvarená šošovica.

11.11.2015 17:00
strukoviny, bielkoviny, výživa Foto:
Strukoviny sú výborným zdrojom rastlinných bielkovín.
debata

Jej rastlinný obal si vyžaduje namočenie pred varením, aby zmäkol. Doba potrebná na namáčanie je najkratšia zo všetkých strukovín, zvyčajne stačia asi tri hodiny, ideálne je však namočiť ju na noc. A potom už existujú rôzne cesty jej kuchynskej úpravy.

Dusená šošovica

Šošovica sa dá napríklad veľmi jednoducho a rýchlo pripraviť dusením s kečupom, je potom chutnejšia ako s tradičným octom. Namiesto kečupu možno pri dusení pridať kyslú smotanu, výsledkom prípravy je jemnejší výsledok. A veľmi dobre chutí v kombinácii s koreňovou zeleninou, paradajkami, paprikou, cibuľou a cesnakom.

Zapekaná šošovica

Uvarenú šošovicu možno zapekať a pripraviť tak chutnú paštétu alebo sa z nej dá pripraviť aj sekaná. Tieto jedlá obľubujú najmä vegetariáni, ale sú prospešné aj iným konzumentom. Pred prípravou paštéty alebo sekanej treba šošovicu zomlieť alebo rozmixovať, osoliť a okoreniť podľa druhu pokrmu, ktorý z nej budeme pripravovať.

Vyprážaná šošovica

Obľúbené sú aj vyprážané šošovicové karbonátky. Aj pri tejto úprave musí byť šošovica zomletá alebo rozmixovaná, ochutená a zmiešaná s cibuľou alebo cesnakom. Do zmesi sa dajú pridať aj ďalšie prísady, nakrájaná údenina, posekané dusené huby či dusená kapusta. Zmes treba zahustiť strúhankou alebo ovseným vločkami.

Šošovicová ryža

Príprava šošovicovej ryže je jednoduchá, stačí osobitne uvariť červenú šošovicu a zvlášť ryžu, do vychladnutej ryže vmiešať vajce, uvarenú šošovicu, nadrobno nakrájanú väčšiu cibuľu, cesnak, trochu nastrúhaného balkánskeho syra, lyžičku sójovej omáčky, všetko zľahka osoliť podľa toho, aký slaný je syr, a na záver premiešať.

Šošovica so pšenom

Pri príprave šošovice so pšenom treba šošovicu aspoň na tri hodiny namočiť a uvariť ju, ale len do polomäkka. Pšeno treba dvakrát spariť vriacou vodou, vmiešať do šošovice a spolu dovariť. K zmesi treba pridať dva až tri pretlačené strúčiky cesnaku, čierne korenie a majorán, premiešať, navrstviť do vymasteného pekáča a zapiecť.

Šošovica so slivkami

Predpríprava tohto pokrmu, ktorý je dosť osobitý, ale aj veľmi chutný, spočíva opäť v namočení šošovice a uvarení do polomäkka. Potom treba do šošovice pridať dve hrste umytých a vykôstkovaných sušených sliviek a dovariť na miernom plameni. Pri varení by všetka tekutina mala vsiaknuť. Hotové jedlo treba osoliť a omastiť masťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šošovica #bielkoviny #strukoviny #spôsob prípravy

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...