Sladké palacinky či slané placky?

Palacinky či placky, existuje mnoho receptov na ich prípravu. Vyskúšajte niektoré z nich.

01.11.2015 11:00
Šošovicovo-mrkvové placky. Foto:
Šošovicovo-mrkvové placky.
debata

Krúženie zápästím

Príprava palaciniek si vyžaduje určitú zručnosť: Tekuté cesto naberačkou lejeme na panvicu s rozpáleným tukom. Krúživým pohybom zápästia nakláňame panvicu tak, aby sa cesto rozlialo po celej ploche. Po chvíli cesto stuhne a palacinkou možno v panvici pohybovať. Placku potom obraciame a dopečieme z druhej strany.

Rolky, mešce i obálky

Palacinky majú rôzne „geometrické“ podoby – môžu sa rolovať, prekladať, robia sa z nich plnené zaviazané mešce alebo otvorené mištičky či vaničky. Azda najznámejšia je plnená rolka. Okrem toho sa plnená palacinka môže prekladať do cípov, na polovicu či na štvrtinu, ale aj uzavrieť a zložiť ako obálka.

Vareškov tip: Nevšedné banánové palacinky

Dva banány olúpeme, rozmixujeme, pridáme k nim vodu a múku podľa potreby, cukor a všetko premiešame. Na panvici rozpálime olej a postupne vyprážame jednu palacinku za druhou z oboch strán dozlata. Lahodné banánové palacinky podávame podľa chuti napríklad s marmeládou alebo ovocím.

Fígeľ na zemiakovú placku

Pri príprave tradičnej slovenskej pochúťky – zemiakovej placky sa treba pokúsiť o to, aby bola krehká a chrumkavá. Dosiahneme to celkom jednoducho – do nastrúhaných zemiakov pridáme okrem vajca a múky aj lyžicu hrubšej strúhanky. No a netreba zabudnúť na dôležitú vec: poriadna placka alebo haruľa musia voňať cesnakom.

Mexická pochúťka: tortilla

Placky v rozličných krajinách majú rozmanité podoby. Napríklad Mexičania pripravujú svoje svetoznáme kukuričné alebo pšeničné tortilly v najrôznejších úpravách – plnené, vyprážané, krájané aj rolované. Arabi si pochutnávajú na chlebe zvanom pita, ktorý je obľúbený napríklad aj v gréckej kuchyni.

Zeleninová dobrota: Mrkvové placky s jogurtovou omáčkou

Potrebujeme:
6 mrkiev, 4 zemiaky, 2 vajcia, hladká múka, soľ, čierne korenie, koriander, mletá paprika, olej, bylinky podľa chuti, cesnak, biely jogurt
Postup:
1. Mrkvu a zemiaky ošúpeme, umyjeme a nastrúhame. Posypeme ich múkou, pridáme vajce, soľ, čierne korenie, koriander, mletú papriku a zmes dobre premiešame.
2. Z uvedených surovín vypracujeme cesto a na rozpálenej panvici pečieme placky, ktoré po upečení ukladáme na papierové obrúsky, aby sa odsal prebytočný tuk.
3. Bylinky nakrájame nadrobno a zmiešame s jogurtom a cesnakom, podľa potreby ešte dochutíme. Placky rozdelíme na taniere a podávame s omáčkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #palacinky #placky #tortilla

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...