Farebné variácie
Biela cibuľa
Vypestovaných druhov cibule na celom svete je niekoľko stoviek. Podľa farieb rozoznávame cibuľu bielu, žltú a červenú, existuje aj málo známa ružová (pri niektorých druhoch cibule sa uvádza aj sivá farba). Biela cibuľa má výrazne štipľavú chuť a hodí sa najmä na dusenie a pečenie. Malé biele cibuľky sú výborné naložené.
Žltá cibuľa
Žltá cibuľa je v našich končinách najrozšírenejším a najpoužívanejším druhom cibule. Má rôzne tvary a farbu v odtieňoch tmavožltej, medenej až hnedej. Vyznačuje sa ostrou a štipľavou chuťou. Používame ju v surovom stave aj do tepelne upravovaných jedál.
Červená cibuľa
Červená cibuľa nie je tak úplne červená, ale skôr tmavočervenofialová a vnútri biela. Je to cibuľa výborná, sladkej chuti, určená najmä do šalátov a studenej kuchyne. Vďaka svojej krásnej fialovo-bielej farbe je nakrájaná v pokrmoch aj dekoratívnym prvkom.
Tvary a chute
Sploštené aj okrúhle plody
Na svete existuje viac ako tristo druhov cibule. Rozdeľujú sa v zásade podľa tvaru – na sploštené a okrúhle. Podľa farby sa delia na cibule s bielou, žltkastou až okrovou dužinou a modrofialové. Hoci chuť cibule nezávisí len od odrody, ale aj od podmienok pestovania, najostrejšia je cibuľa biela, nasleduje žltá a najmenej ostrá je cibuľa modrofialová.
Slávnostná procedúra
V Španielsku sa konajú každoročne cibuľové slávnosti zvané calcotadas. Aby zostali krehké cibuľové vňate biele, zahŕňajú sa hlinou, z každej cibule vyrastá sedem až dvanásť stoniek, ktoré sa zberajú už od januára. Opekajú sa na veľkých roštoch nad prudkým ohňom z horiacich kríkov viniča.
Múdrosti o príprave a využití
Cibuľu nesoliť a osladiť
Cibuľu pri pečení či vyprážaní nesolíme, pustila by vodu a prestala byť chrumkavá. Ak chceme pri vyprážaní cibule dosiahnuť jej zlatistohnedú farbu, pridáme k nej malé množstvo cukru. Na prípravu zemiakového šalátu môžeme nakrájanú cibuľu krátko povariť v malom množstve vody, je stráviteľnejšia a v šaláte chutnejšia.
Prírodné farbivo
V zime môžeme nechať časť cibule na svetlom mieste pustiť vňať, ktorú použijeme do polievok. Šupky zo žltej aj z červenej cibule použijeme ako prírodné farbivo na zafarbenie veľkonočných vajec. Pach cibule z rúk odstránime octovou vodou alebo citrónovou šťavou.