Martin Pyco Rausch: Barcelona a skvelé jedlo, to je kombinácia

Stredozemné more - tam som ja doma, vyjadril sa známy moderátor.

, 09.10.2015 09:00
Martin Pyco Rausch Foto: ,
Moderátor Martin Pyco Rausch.
debata

Nie je tajomstvom, že moderátor Martin Pyco Rausch je vegetariánom vyše desať rokov. A hoci už aj slovenské reštaurácie majú v tejto oblasti čo ponúknuť, on si najradšej varí sám. „Ja reštauračnú ponuku pre vegetariánov sledujem veľmi zbežne. Ak aj vybehnem von na večeru, dávam prednosť talianskym reštauráciám a tie majú v ponuke dosť bezmäsitých jedál, nemám problém si vybrať. Predsa len uprednostňujem domáce stravovanie, varím si to, na čo mám práve chuť,“ opisuje.

Okrem kuchyne je jeho koníčkom aj cestovanie. A tieto dve záľuby dokáže príjemne spojiť. „Ak cestujem do nejakého mesta prvý raz, preštudujem si bedecker, pozriem internet a už doma si vytipujem pár reštaurácií, ktoré sa oplatí navštíviť,“ prezrádza. V zahraničí dáva prednosť podnikom strednej a nižšej triedy, ktoré mu vyhovujú viac ako luxusné reštaurácie. „V tomto smere ma očarila Barcelona. Tam sa dá najesť doslova na každom rohu a jedlá sú výborné. To, čo v našom ponímaní vyzerá ako rýchle občerstvenie, to je pre nich druh skvelého domáceho jedla. A zaujímavé je, že typické nadnárodné fastfoodové spoločnosti sú v Španielsku zatlačené do úzadia, nie sú také navštevované ako napríklad u nás.“

Hoci exotické chute mu takisto lahodia, necestuje za nimi do ďalekých krajín. „Zo mňa sa stal európsky turista, už som prestal bažiť po exotike. Stredozemné more – tam som ja doma,“ hovorí a pokračuje: „Ale z thajskej, čínskej aj indickej kuchyne som si osvojil veľa postupov, ktoré mi vyhovujú. Rád chodím do takýchto reštaurácií, ale tých je dosť aj v Európe. Konkrétne, indická kuchyňa je pre mňa zaujímavou alchýmiou čo sa postupov týka, zaujala ma najviac.“

Martin Pyco Rausch pokrstil reštauráciu... Foto: Pavol Kulkovský
Martin Pyco Rausch Martin Pyco Rausch pokrstil reštauráciu Freshcourt & Café Luxor.

Ako milovník zdravej kuchyne a autor dvoch kuchárskych kníh sa stal krstným otcom novootvorenej reštaurácie Freshcourt & Café Luxor, ktorá zamestnáva ľudí s telesným postihnutím. Prvým menu v reštaurácii, kde obsluhuje aj čašník na vozíčku, bolo práve jedlo pripravené podľa receptov z kuchárskej knihy Martina Pyca Rauscha, Moje jedlo. Návštevníci, ktorí majú chuť experimentovať, sa môžu nechať zlákať napríklad temnými večerami v reštaurácii Freshcourt, kde sa jedlo podáva v absolútnej tme a návštevníkov obslúži nevidomý čašník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #barcelona #kuchyňa #moderátor #Martin Pyco Rausch #vegetarián
Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy

+ Pred spaním nejedzte aspoň dve hodiny inak sa budú bolesti opakovať.
Budete musieť byť v predvianočný čas v...

+ Pôjdete sa odreagovať na dlhšiu prechádzku do lesa.
Zohreje vás pri srdiečku ak prispejete ako dobrovoľník....