Cibuľa je šampión našej kuchyne

V období, ktoré nastáva po teplých letných mesiacoch s bohatou nádielkou zeleniny, prichádzame o rad dobrých partnerov do hrnca či na pekáč.

08.10.2015 13:00
Cibuľa patrí medzi obľúbené potraviny v... Foto:
Cibuľa patrí medzi obľúbené potraviny v slovenskej kuchyni.
debata

Paradajky strácajú sviežosť, uhorky už tak nechutia a hlávkový šalát má samozrejme ďaleko-preďaleko od obdobia svojej dominancie. Počas jesenného a zimného obdobia kraľujú v kuchyni iní šampióni. Na piedestáli tróni napríklad taká celkom obyčajná cibuľa.

Lúpanie cibule

Cibuľu môžeme krájaním upraviť do rôznych tvarov. Na koláč a polievku sa hodia plátky, napríklad do guláša zasa väčšie kocky, nátierku obohatíme drobnými kocôčkami. Nevyhnutným prvým krokom je lúpanie cibule, vždy začíname od konca so stopkou, a tú odkrojíme, nech zmizne všetko, čo je hnedé.

Krájanie cibule

Pri krájaní cibule nie je nevyhnutný obligátny plač. Nemusíme si navliekať na oči lyžiarske okuliare, haliť sa do rúška alebo prosiť suseda zvárača o čelný kryt. Skúsme cibuľu vopred zmäkčiť polhodinovým pobytom v studenej vode. A ak nechceme jej pálčivú chuť, môžeme ju vopred spariť aj vriacou vodou.

Pečenie cibule

Olúpanú a prípadne aj na hrubé pláty nakrájanú cibuľu naukladáme natesno do pekáča vymasteného tukom, podlejeme napríklad slepačím vývarom, okoreníme ju mletým čiernym korením, mletou sladkou paprikou aj soľou a necháme aspoň hodinu (čas záleží od veľkosti cibule) v rúre vyhriatej na 180 °C.

Smaženie cibule

Smažená cibuľka je výbornou prílohou k akémukoľvek druhu mäsa. Stačí, keď cibuľové krúžky obalíme v klasickom trojobale. Osmažíme ich, osušíme v papierovom obrúsku a podávame buď ako spomínanú prílohu, alebo spolu s pivom či obľúbeným vínom ako večernú, ukrutne nezdravú chuťovku.

Nakladanie cibule

Na nakladanie odložíme menšie plody cibule, ktoré najprv olúpeme, potom ich dáme do kastróla, zalejeme vodou a necháme prejsť varom. Medzitým povaríme ocot s vodou v pomere 1: 3 a cukrom podľa chuti. Nálev trochu osolíme a cibuľky plníme do pohárov s bobkovým listom, celým korením, estragónom a sterilizujeme.

Liečenie cibuľou

Ak nás prepadne jesenná chrípka, kašleme a smrkáme, zalovíme v komore a vyberieme cibuľu a pohár medu. Cibuľu nakrájame na čo najmenšie kocky, v miske ju premiešame s medom a necháme najlepšie cez noc uležať v chlade. Ráno cibuľu dochutíme niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy a konzumujeme trikrát denne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #varenie #liečba #kuchyňa #cibuľa #slzy #šampión #krájanie

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....