Čerstvý kozí syr má nezameniteľnú arómu, osobitne na jar a v lete sa v ňom odrážajú všetky tóny čerstvých a sviežich pasienkov. Je ľahko stráviteľný, netučný, s nízkou hladinou cholesterolu a vynikajúcou osobitou chuťou.
Kozí syr a jeho výroba
Proces výroby má tri podoby: zrážanie kyselinou mliečnou – s belavým pevným cestom a jemnou chuťou; zrážanie syridlom a kyselinou mliečnou – cesto zreje pod plesňou a zrážanie iba syridlom – syry majú pevnú a tuhú konzistenciu. Samotná chuť syrov sa mení v závislosti od dĺžky zrenia.
Kozí syr a jeho zrelosť
Podľa chuti si môžeme vybrať syr v troch rôznych fázach zrelosti, pričom jeho výhodou je, že sa dá konzumovať vo všetkých stupňoch zrelosti. Mladý syr je mäkký, nie príliš spevnený, vlhký, zrelý syr je spevnený, s ostrovčekmi modrastej plesne, vyzretý syr má menší objem a pevnejšiu kôrku.
Kozí syr a skladovanie
Čerstvý kozí syr konzumujeme najradšej ihneď, ale ak si chceme jeho čerstvosť uchovať čo najdlhšie, môžeme ho naložiť do oleja s pridaním byliniek a korenia. Jednou z možností krátkodobejšieho uchovania čerstvého kozieho syra je ponorenie do slanej srvátky, dlhšie vydrží kozí syr údený.
Kozí syr v kuchyni
Kozí syr je vhodný najmä na priamu konzumáciu, ale obľubu si získal aj syr grilovaný, keď sa kozí bochníček opečie pod grilom a podáva sa na lôžku z listového šalátu či na zemiakovom koláčiku. Vynikajúci je aj v kombinácii so sušeným alebo s čerstvým ovocím a orechmi alebo zapečený v lístkovom ceste.
Kozí syr a jeho vôňa
Mnohých ľudí odrádza od konzumácie kozieho syra jeho osobitá vôňa. Im sa odporúča siahnuť po úplne čerstvom biovýrobku. Taký syr, s maximálne dvojtýždňovou lehotou spotreby, teda bez konzervačných prísad, je sladký a úplne neutrálny. Zrením totiž aróma syra zosilnie a zvýrazní sa.
Kozí syr a zdravie
Dlhý je už len výpočet toho, na čo všetko pôsobí pravidelná konzumácia kozieho syra. Treba spomenúť najmä to, že pôsobí pri prevencii rakoviny, vplýva na výstavbu a obnovu buniek, má priaznivé účinky pri liečbe ochorení kože, pri astme, pôsobí pozitívne na žalúdok, črevá i pri pľúcnych ochoreniach.