Kozí syr sa vracia do slovenskej kuchyne

Neprávom zabudnutou surovinou slovenskej kuchyne bolo donedávna kozie mlieko a najmä z neho vyrábaný kozí syr, ktorého vlastnosti a prospešnosť ho predurčujú na bohatšie kuchynské využitie.

27.09.2015 17:00
koza, kozľa, kozí syr Foto:
Pravidelná konzumácia kozieho syra priaznivo ovplyvňuje zdravie človeka.
debata (4)

Čerstvý kozí syr má nezameniteľnú arómu, osobitne na jar a v lete sa v ňom odrážajú všetky tóny čerstvých a sviežich pasienkov. Je ľahko stráviteľný, netučný, s nízkou hladinou cholesterolu a vynikajúcou osobitou chuťou.

Kozí syr a jeho výroba

Proces výroby má tri podoby: zrážanie kyselinou mliečnou – s belavým pevným cestom a jemnou chuťou; zrážanie syridlom a kyselinou mliečnou – cesto zreje pod plesňou a zrážanie iba syridlom – syry majú pevnú a tuhú konzistenciu. Samotná chuť syrov sa mení v závislosti od dĺžky zrenia.

Kozí syr a jeho zrelosť

Podľa chuti si môžeme vybrať syr v troch rôznych fázach zrelosti, pričom jeho výhodou je, že sa dá konzumovať vo všetkých stupňoch zrelosti. Mladý syr je mäkký, nie príliš spevnený, vlhký, zrelý syr je spevnený, s ostrovčekmi modrastej plesne, vyzretý syr má menší objem a pevnejšiu kôrku.

Kozí syr a skladovanie

Čerstvý kozí syr konzumujeme najradšej ihneď, ale ak si chceme jeho čerstvosť uchovať čo najdlhšie, môžeme ho naložiť do oleja s pridaním byliniek a korenia. Jednou z možností krátkodobejšieho uchovania čerstvého kozieho syra je ponorenie do slanej srvátky, dlhšie vydrží kozí syr údený.

Kozí syr v kuchyni

Kozí syr je vhodný najmä na priamu konzumáciu, ale obľubu si získal aj syr grilovaný, keď sa kozí bochníček opečie pod grilom a podáva sa na lôžku z listového šalátu či na zemiakovom koláčiku. Vynikajúci je aj v kombinácii so sušeným alebo s čerstvým ovocím a orechmi alebo zapečený v lístkovom ceste.

Kozí syr a jeho vôňa

Mnohých ľudí odrádza od konzumácie kozieho syra jeho osobitá vôňa. Im sa odporúča siahnuť po úplne čerstvom biovýrobku. Taký syr, s maximálne dvojtýždňovou lehotou spotreby, teda bez konzervačných prísad, je sladký a úplne neutrálny. Zrením totiž aróma syra zosilnie a zvýrazní sa.

Kozí syr a zdravie

Dlhý je už len výpočet toho, na čo všetko pôsobí pravidelná konzumácia kozieho syra. Treba spomenúť najmä to, že pôsobí pri prevencii rakoviny, vplýva na výstavbu a obnovu buniek, má priaznivé účinky pri liečbe ochorení kože, pri astme, pôsobí pozitívne na žalúdok, črevá i pri pľúcnych ochoreniach.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #laktóza #kozí syr #zrenie syra #vôňa syra #skladovanie syra

+ Zelenina a ovocie na tanieri prinesú zdravie a šťastie.
Nebuďte lenivý, stratíte tým to, na čom ste doteraz...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, vaše telo ju potrebuje v každom období.
Snažte sa byť milý na svojich kolegov, ak...