Omega 3 mastné kyseliny si telo nevie „vyrobiť“ samé. Namiesto uchyľovania sa k doplnom výživy siahnite po potravinách, ktoré sú na ne bohaté. Poznáte ich?
Vlašské orechy
Obsahujú bielkoviny, antioxidanty, vlákninu a takisto spomedzi všetkých orechov majú najvyššie zastúpenie omega 3 mastných kyselín. Ich konzumáciou okrem iného posiľujete koncentráciu aj pamäť.
Mušle
To, že tuniak, losos či makrela sú na spomínané omega 3 mastné kyseliny bohaté, už vieme. Ale ich naozaj skvelým zdrojom sú aj mušle. Na 100 g ich obsahujú až 0,5 g.
Semiačka hočice
1 malá lyžička týchto štipľavých semiačok poskytne dostatočné množstvo spomínaných látok pre náš organizmus. Sú skvelým dochucovadlom šalátových dressingov, navyše ešte pozitívne vplývajú na metabolizmus.
Tekvica
Práve jeseň je top sezónou tekvíc. Tekvicové polievky, prívarky či iba pečené kúsky tekvice zasýtia. Telu poskytnú tretinu dennej dávky vitamínu C, ale aj slušné množstvo omega 3 mastných kyselín.