Jablková abeceda

Jablká v dezertoch aj s mäsom. Prichádza ich sezóna, využite ich.

15.09.2015 14:00
kačica s jablkami Foto:
Jesenná pochúťka: Pečená kačica s jablkami.
debata

Zmrznutý zber

Neskoršie odrody jabĺk môžeme zberať aj pri mínus piatich stupňoch, treba to však robiť počas slnečného dňa – keď sú plody rozmrazené. Jablká opatrne „odkrútime“ so stopkou a ukladáme stopkou nahor. Každé prezrieme, aby nebolo napadnuté či načaté – nakazili by sa od neho aj ďalšie plody.

Bezpečie pivnice

Jablká ukladáme do vzdušných debničiek a odnesieme ich do pivnice. Môžeme ich ukladať rovno na drevené police alebo ponechať v debničkách, ale neodporúča sa vo viacerých vrstvách na sebe. Pre pivnicu je podstatné, aby bola vzdušná, chladná a čistá, najlepšie vybielená vápnom. Ovocie potrebuje voľné prúdenie vzduchu.

Jablká v perinke

Ak sa chceme so svojimi jablkovými ratolesťami vyslovene pomaznať, každé jablko šetrne obalíme do hodvábneho, potom i do hrubého papiera a umiestnime ho v debničke, zasypeme perlitom, prípadne prekryjeme polyetylénovou fóliou. Jablká majú svoje nároky, takže ich nedávame do spoločnosti zemiakov, uhoriek, repy či nakladanej kapusty.

Náchylnosť na skazu

Jablká sú pri nesprávnej manipulácii a skladovaní dosť náchylné na hnilobu, ktorú môžu odštartovať rôzne mechanické poranenia. Napríklad poškodenie hmyzom, poranenia otlčením od debny, vytrhnutá stopka… V žiadnom prípade by sme nemali konzumovať zvyšky plodov po vykrojení zhnitých alebo plesnivých častí.

Kačica s jablkami

Potrebujeme:
celá kačica, 5–6 zemiakov, 2 kyslé jablká, 6–7 PL olivového oleja, 3 PL medu, 4 vetvičky rozmarínu, soľ, čierne korenie
Postup:
1. V miske alebo pohári zmiešame med, olivový olej, soľ a lístky rozmarínu. Kačicu vyčistíme vnútri aj zvonka, potrieme soľou a korením. Jablká umyjeme, olúpeme, nakrájame na osminky a vložíme do útrob kačice, kačicu zašijeme a zviažeme nohy.
2. Plech alebo pekáč zľahka natrieme olejom, pridáme zemiaky nakrájané na polovice alebo na štvrtiny. Zemiaky a kačicu dôkladne potrieme olivovo-medovou marinádou.
3. Rúru predhrejeme na 180 °C a kačicu pečieme 1,5 až 2 hodiny v závislosti od jej veľkosti. Po 40 minútach od začiatku pečenia kačicu potierame každých 15 minút vypečenou šťavou, aby získala zlatú kôrku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #vitamíny #Jablká #uskladnenie #zber jabĺk

+ Pravidelné cvičenie a vyvážená strava zlepšia vaše zdravie.
Pomôžte komu sa dá, možno aj vy raz budete...

+ Zdravá strava a dostatok vody posilnia vaše telo i ducha.
Nové príležitosti v práci privedú k finančnému rastu....