Žinčica je salašníckym pokladom Liptova

Liptovský región patrí k popredným baštám slovenského bryndziarstva, ktoré sa viaže na salašnícke tradície regiónu, ktorý reprezentujú bryndza a ovčí syr.

10.09.2015 13:00
Liptov, bryndza, salaš, ovce Foto:
Pasúce sa ovečky na lúkach pri Veľkom Borovom.
debata

A práve pri výrobe bryndze je jej vedľajším produktom žinčica, jedna z ikon slovenských salašov. Liptovská žinčica má svoju históriu, kultúru podávania, ale najmä priaznivé účinky na ľudský organizmus.

Pôvod žinčice

Hoci sa Slovákom zdá, že žinčica je rýdzo slovenský produkt, treba priznať, že historické pramene lokalizujú jej pravdepodobný pôvod do rumunských hôr. Podobne ako bryndza aj slovo žinčica pochádza z rumunčiny, kde označovalo nápoj, ktorý si pastieri nosili so sebou namiesto vody. Žinčica je niečo ako kefír, ale z ovčieho mlieka.

Podávanie žinčice

K obradom pri konzumácii žinčice patrí jej podávanie v drevenom pohári zvanom črpák, ozdobenom pastierskymi motívmi na držadle, ktorý sa podľa tradície nemá umývať, aby nepopraskal, ako to s typickým slovenským humorom uvádza salašnícka tradícia. Žinčicu si, samozrejme, najlepšie vychutnáme s bryndzovými haluškami.

Podoby žinčice

Žinčica má dve základné podoby – sladkú a slanú. Sladká žinčica je pri pití hladká, plnej chuti a zároveň je východiskovou surovinou na výrobu kyslej žinčice, ktorá sa robí tak, že sladká žinčica sa schladí na teplotu 10–12 °C, naleje sa do suda, pri prvom nalievaní do suda sa pridá smotanový zákys a žinčica pomaly kysne pri teplote 12–15 °C.

Zloženie žinčice

Tak ako všetky kyslé mliečne produkty aj žinčica má relatívne nízku energetickú hodnotu, je bohatým zdrojom bielkovín, vápnika, fosforu a vitamínov, prevažne skupiny B. Je ľahko stráviteľná a obsahuje menej laktózy ako klasické kravské mlieko, čím sa stáva vhodnou potravinou pre osoby trpiace ľahšou formou laktózovej intolerancie.

Účinky žinčice

Bakteriálne kultúry obsiahnuté v žinčici pozitívne ovplyvňujú zloženie črevnej mikroflóry a podľa potreby udržujú či obnovujú rovnováhu v našom zažívacom trakte. Výsledkom je napríklad odstránenie zápchy. Pomáha aj po liečbe antibiotikami, pri infekciách tráviaceho traktu, pri strese, má priaznivý účinok pri starnutí či poruchách obranyschopnosti.

Príbuzní žinčice

V súčasnosti patria k príbuzným žinčice takmer všetky kyslomliečne výrobky tekuté i jogurtového typu, napríklad acidofilné mlieko – samotné kyslé mlieko je však veľmi kyslé, preto sa po vykysnutí mieša v pomere 1:9 s plnotučným mliekom. Ďalšími príbuznými žinčice sú cmar, ktorý vzniká pri výrobe masla, ale aj exotickejší kumys či turecký mazun.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bryndza #Liptov #žinčica #Intolerancia laktózy #ovčí syr

+ Pravidelné stravovanie a vyvážená diéta sú nevyhnutné.
Ak ku niekomu vzhliadate, pokúste sa byť ako on, vy nato...

+ Nikdy nie je neskoro začať s aktivitou, popremýšľajte nad tým.
Nepremrhajte celé dni, energiu investujte do...