Ovocné dezerty potešia labužníkov

Časť dennej dávky ovocia môžete konzumovať vo forme ovocného dezertu.

12.08.2015 12:00
broskyne, koláč, pečenie Foto:
Broskyňový koláč vždy poteší.
debata

Rýchla príprava

Ako alternatívu čerstvého ovocia môžeme zaradiť do jedálneho lístka ovocný šalát alebo ovocný zákusok – dezert. K ovocným dezertom patria všetky sladké jedlá, kde je ovocie základnou surovinou pokrmu alebo kde sa pridáva vo forme polevy, plnky, krému alebo ozdoby. Sú to väčšinou pokrmy, ktoré sa dajú pripraviť rýchlo, zvyčajne aj bez pečenia.

Ozdoba slávnostných chvíľ

Obľúbené sú ovocné krémy a peny, ovocné pudingy, ovocie zdobené šľahačkou, zalievané krémom, ovocie vyprážané alebo poliate čokoládou, ale aj ovocie prekladané piškótami, podávané s krémom alebo so zmrzlinou, mliečne kaše podávané s ovocím… Tieto obľúbené sladké zákusky predkladáme aj pri slávnostných príležitostiach. Hodia sa dobre aj po niekoľkých výdatnejších chodoch.

Potešenie z piškótového dezertu

Na prípravu nenáročná bublanina sa pečie z piškótového cesta, použiť môžeme ovocie rôznych druhov a chutí, môže byť čerstvé, zavárané alebo mrazené. Ak použijeme mrazené ovocie, pred pečením ho nerozmrazujeme. Prípravu piškótovej bublaniny zvládne aj začiatočník a múčnik poteší chuťové bunky každého konzumenta.

Vareškov tip: Kyprý broskyňový koláč

Zo 4 bielkov ušľaháme sneh a pridáme doň 50 g krupice, kakao, 80 g hrubej múky, mleté orechy a prášok do pečiva. Zmiešame s 80 g roztlačeného masla, 120 g cukru a so 4 žĺtkami. Cesto dáme do vymastenej a vysypanej formy. Obložíme polovičkami vykôstkovaných broskýň a zvoľna pečieme. Koláč necháme vychladnúť a pocukrujeme ho vanilkovým cukrom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #recept #ovocný dezert

+ Aktívny životný štýl a správna strava vám pridajú roky života.
Zo dňa na deň všetko nezmeníte, choďte radšej...

+ Ak budete skutočne chcieť, všetko vám pôjde tak ako v predstavách.
Nenechajte aby za vás prácu robil niekto iný;...