Rýchla príprava
Ako alternatívu čerstvého ovocia môžeme zaradiť do jedálneho lístka ovocný šalát alebo ovocný zákusok – dezert. K ovocným dezertom patria všetky sladké jedlá, kde je ovocie základnou surovinou pokrmu alebo kde sa pridáva vo forme polevy, plnky, krému alebo ozdoby. Sú to väčšinou pokrmy, ktoré sa dajú pripraviť rýchlo, zvyčajne aj bez pečenia.
Ozdoba slávnostných chvíľ
Obľúbené sú ovocné krémy a peny, ovocné pudingy, ovocie zdobené šľahačkou, zalievané krémom, ovocie vyprážané alebo poliate čokoládou, ale aj ovocie prekladané piškótami, podávané s krémom alebo so zmrzlinou, mliečne kaše podávané s ovocím… Tieto obľúbené sladké zákusky predkladáme aj pri slávnostných príležitostiach. Hodia sa dobre aj po niekoľkých výdatnejších chodoch.
Potešenie z piškótového dezertu
Na prípravu nenáročná bublanina sa pečie z piškótového cesta, použiť môžeme ovocie rôznych druhov a chutí, môže byť čerstvé, zavárané alebo mrazené. Ak použijeme mrazené ovocie, pred pečením ho nerozmrazujeme. Prípravu piškótovej bublaniny zvládne aj začiatočník a múčnik poteší chuťové bunky každého konzumenta.
Vareškov tip: Kyprý broskyňový koláč
Zo 4 bielkov ušľaháme sneh a pridáme doň 50 g krupice, kakao, 80 g hrubej múky, mleté orechy a prášok do pečiva. Zmiešame s 80 g roztlačeného masla, 120 g cukru a so 4 žĺtkami. Cesto dáme do vymastenej a vysypanej formy. Obložíme polovičkami vykôstkovaných broskýň a zvoľna pečieme. Koláč necháme vychladnúť a pocukrujeme ho vanilkovým cukrom.