Ryba v letnom jedálničku

31.07.2015 12:00
kapor, ryba
Kapor na rôzne spôsoby je najčastejšou rybou na našom stole. Autor:

Ryby a zelenina sú ideálnym jedlom na horúce letné dni. Poradíme, ako ich jednoducho pripravovať.

Likvidácia pachu

Ak páchne ryba bahnom, jej pach sa dá odstrániť tak, že ju položíme na dlhší čas na drevené uhlie alebo ju necháme niekoľko dní v čerstvej pramenitej vode. Ďalšou možnosťou je ponoriť rybu na 15 minút do vlažného mlieka, azda najjednoduchšie je zľahka potrieť rybu vodou alebo opláchnuť.

Kukuričný ocot

V oblastiach okolo Dunaja sa výborne darí kukurici, z ktorej sa dá pripraviť skvelý kukuričný ocot, ktorý je vhodný na ochutenie zeleninových šalátov. Kukuričný klas uvaríme a rozdelíme na zrniečka. Tie nasypeme do fľaše a zalejeme 0,5 l obyčajného octu.

Pevne uzavrieme a uložíme najmenej na jeden mesiac do chladu. Ocot nadobudne nezameniteľnú a­rómu.

Fígeľ na citrón

K rybe patrí citrón, pri ktorom je dôležité poznať hrúbku kôry plodu. Tenká šupka sa pozná tak, že citrón je skôr hladký ako hrboľatý. Takýto citrus môžeme vložiť na tridsať sekúnd do mikrovlnnej rúry. Potom sa bude dať vytlačiť jedna radosť. Citrón s hrubou kôrou sa dá vytlačiť bez problémov.

Úsporný zemiakový šalát

V starej bratislavskej kuchyni nedominovali len drahé pokrmy a všakovaké špeciality medzinárodnej kuchyne. U menej majetných obyvateľov boli na tanieroch najmä zemiaky, kapusta a kukurica. Tradičný bol zemiakový šalát, ktorý sa v tunajších podmienkach pripravoval bez majonézy, bol lacnejší, zdravší a jeho prednosťou bolo, že v chlade vydržal celý týždeň.

Kapor na víne

Potrebujeme:
1,5 kg kapra, 100 g masla, niekoľko PL vývaru, polovica cibule, citrónová šťava, pol kl korenia karí, mleté čierne korenie, muškátový kvet, 2 kl sardelovej pasty, petržlenová vňať, 4 paradajky, 100 ml sladkého vína, soľ
Postup:
1. Kapra najskôr nakrájame na porcie, okoreníme ho a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Potom porcie opečieme na masle, podľa potreby podlejeme vývarom a na záver ich pokvapkáme citrónovou šťavou.
2. Na druhej panvici na masle opražíme nakrájanú cibuľu, paradajky, trošku sardelovej pasty, korenie karí, muškátový kvet, petržlenovú vňať a víno.
3. Všetko krátko povaríme, pridáme maslo s vývarom, na ktorom sme opekali porcie kapra, a rybie porcie podávame s pripravenou šťavou.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#Ryby #zelenina #recept #kapor
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Začnite sa viac hýbať, vaše telo potrebuje pravidelný pohyb.
Pokúste sa byť viac kreatívny, len tak sa...

+ Pokúste sa dnes nepremýšľať, vyhoďte z hlavy všetky nepotrebné veci.
Úspech dosiahnete len tvrdou prácou,...