Dunajské ryby na tanieroch

Na stôl ľudí z regiónov okolo Dunaja sa dostávali a dostávajú ryby vo väčšej miere ako v iných oblastiach.

18.07.2015 12:30
kapor, ryba, rybacie mäso Foto:
Kapor je najznámejšia dunajská ryba.
debata

Lov sladkovodných rýb má v Podunajsku naozaj bohatú tradíciu. Práve rybárstvo v tečúcich vodách je tu na vysokej úrovni. A každý druh ryby má svoje osobité miesto v dunajskej kuchyni.

Kapor

Naša najznámejšia ryba. Kapor z rieky je štíhlejší, málo mastný a ani veľké kusy nemajú chuť bahna. Mäso je chutné, kostičiek je menej. Najjemnejšie sú kapry jalové, ktoré nemajú ikry ani mliečie. Najlepšie mäso má kapor za hlavou. Kaprie mäso sa hodí na varenie, pečenie, vyprážanie, pripravené namodro či načierno.

Sumec

Sumec má chutné, aj keď dosť mastné mäso. Pretože obsah tuku je väčší u starších jedincov, je najlepšie mäso z rýb do 10 kg váhy. Z väčších sumcov treba stiahnuť kožu. Hodí sa na pečenie vo vlastnom tuku, namodro, na prípravu polievok. Jemu podobný, ale malý, je sumček americký. Má chutné oranžové mäso.

Šťuka

Tento obľúbený dravec medzi sladkovodnými rybami má vďaka svojmu spôsobu života a potrave prevažne ľahko stráviteľné, chudé, biele, suchšie mäso s drobnými kostičkami. Najlepšie mäso má najmä pri chvoste, vynikajúcou lahôdkou je pečeň, ktorá je skutočnou delikatesou. Mäso šťuky sa môže upravovať všetkými spôsobmi.

Zubáč

Zubáč má drobné, drsné šupiny a ostré lúče prednej chrbtovej plutvy. Má ľahko stráviteľné, chutné chudé mäso. Je dokonca chutnejší ako šťuka, labužníci naň nedajú dopustiť. V porovnaní so šťukou má menej drobných kostičiek. Zubáč je vhodný na varenie, dusenie, pečenie, vyprážanie, ale takisto na prípravu na ražni.

Ostriež

Ostriež má vynikajúce jemné biele mäso s drobnými kostičkami. V stredoveku mu niekde dávali prednosť aj pred pstruhom. Pri jeho príprave dávame pozor, aby sme sa nepichli o ostré lúče chrbtovej plutvy. Ostriež sa hodí na všetky druhy úpravy, najmä na pečenie. Jemu podobný ostriež pstruhový má biele, suchšie mäso.

Úhor

Úhor je ryba, ktorá mnohých laikov odrádza svojím zovňajškom podobným hadovi, ale má chutné tučné mäso, jeho prednosťou je skutočnosť, že je úplne bez kostičiek. Pevnú kožu sťahujeme, len pri marinovaní mäsa alebo údení sa ponecháva. Mäso so hodí na pečenie, smaženie či dusenie bez pridania tuku.

Vareškov tip: Komárňanský šalát

Najskôr nakrájame dve cukety a cibuľu na kolieska, paradajky nakrájame na osminky a posypeme pažítkou. Z téglika kyslej smotany, soli, mletého čierneho korenia a lyžičky plnotučnej horčice vymiešame zálievku, ktorou na záver zalejeme šalát a necháme ho odležať a vychladiť v chladničke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #recept #Dunaj #rybacina

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....