Úloha marinády a byliniek

Správne marinády nás môžu chrániť pred karcinogénmi z grilovania.

16.07.2015 12:00
steak, grilovanie, marináda Foto:
Grilovaný steak s typickou mriežkou.
debata

Účinná proti rakovine

V mäse upravovanom pri vysokej teplote, teda aj pri grilovaní, vznikajú v potravinách karcinogénne látky nazývané heterocyklické amíny. Vedci však zistili, že grilovanie býva bezpečnejšie, keď použijeme hoci len jednoduchú marinádu, ktorá obsahuje kyslú zložku – citrusovú šťavu alebo ocot. Marinované jedlá podľa výskumníkov majú o vyše 90 percent nižší obsah spomenutých karcinogénov.

Výrazná aróma

Všeobecne platí, že čerstvé bylinky dávajú grilovanému pokrmu o niečo výraznejšiu chuť a arómu ako sušené. Ak ich používame, treba byť pri dávkovaní opatrnejší, aby mäso a zelenina pri grilovaní nedostali horkastú chuť. Čerstvé bylinky by sa mali buď rozdrviť v mažiari, alebo najemno nakrájať a ešte rozdrobiť vidličkou.

Radšej menej tuku

Na rozdiel od pečenia či vyprážania pri grilovaní na drevenom uhlí nepridávame tuk, napriek tomu radšej nevolíme extrémne mastné mäso. Čím menej tuku na mäse, tým menej tuku v ohni. Mäso z grilu na drevné uhlie býva voňavé a vynikajúco prepečené. Ale podobný výsledok docielime, ak použijeme napríklad hliníkové tácky.

Výber vhodného mäsa

Pri výbere hovädzieho mäsa na grilovanie dávame prednosť (ak sa dá) mäsu z býka pred mäsom z kravy a mäsu odležanému. Je lepšie zvoliť jeden druh mäsa či údeniny, ako sa prejedať kombináciou hovädzieho, bravčového, klobás, špekáčikov a párkov, radšej mäso doplníme surovou alebo grilovanou zeleninou.

Vareškov tip: Krehký hovädzí steak

Hrubšie plátky hovädzieho mäsa rukami poriadne premasírujeme a zo šiestich lyžíc whisky, oleja, worcesterskej omáčky, kremžskej horčice, ostrého kečupu, zeleného korenia a soli vymiešame marinádu. Mäso marinádou dobre potrieme a necháme aspoň dve hodiny odležať. Steak grilujeme tri až päť minút z každej strany.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #grilovanie #marinovanie

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...