Bravčovej masti sa pri pečení nebojte, radí odborníčka na výživu

Tradičné koláče na zdravý spôsob? Stačí malá zmena a ide to, tvrdí Tina Zlatoš Turnerová, odborníčka na optimálnu výživu.

19.06.2015 15:00
Kamila Magálová, Tina Turnerová Foto:
Herečka Kamila Magálová pokrstila knihu Tradičné dezerty zdravo a chutne Tiny Zlatoš Turnerovej domácou slivovicou.
debata

Koláče k životu patria. Sú súčasťou príjemných rodinných udalostí a odolať im je pre väčšinu z nás nemožné. Odborníčka na výživu, Tina Zlatoš Turnerová, to dobre vie. A tak pre všetkých, ktorí chcú maškrtiť bez veľkých výčitiek, pripravila recepty tradičných koláčov na zdravší spôsob.

„S manželom pracujeme obaja v oblasti zdravej výživy a je nám jasné, že koláče do nej nepatria. Nedá sa konzumovať všetko bez rozmyslu. Na druhej strane, koláče patria k rodinnej tradícii a tú som chcela zachovať. Naše úžasné a staré rodinné recepty som preto prepracovala tak, aby boli zdravšie. Ak nechceme po päťdesiatke sedieť u lekára s desiatimi diagnózami a brať množstvo liekov, mali by sme zvažovať, čo zjeme,“ opisuje autorka knihy Tradičné dezerty.

Kamila Magálová pokrstila knihu  Tradičné... Foto: Peter Brichta
Kamila Magálová Kamila Magálová pokrstila knihu Tradičné dezerty zdravo a chutne.

Aj ako mama nabáda, aby sa v rodinách pieklo zdravšie, pretože deti koláče takisto milujú. „Stačí malý krôčik, malá zmena vo výžive a už o pár rokov sa to môže pozitívne odraziť na zdraví celej rodiny. Keď sa v domácnosti každú nedeľu niečo pečie, stačí vymeniť menej zdravé suroviny za zdravšie a je to.“

Tina Zlatoš Turnerová zároveň upozorňuje, že niektoré tradičné suroviny sú síce zatracované, ale nie je na to dôvod. „Živočíšne tuky sú veľmi zdravé, takže napríklad používať pri pečení bravčovú masť je dovolené, tú som napríklad v receptoch ponechala. Takisto tradičné maslo, ako obrovský výživný tuk, je takisto zachované. Kto však chce, môže siahnuť po špeciálnom ‚čistom‘ masle ghee, ktoré sa dá zohnať v špecializovaných obchodoch. Zdravé suroviny z receptov ako špaldová múka či kokosový cukor v dnešnej dobe nie je problém zohnať.“

Tina Zlatoš Turnerová je odborníčka na optimálnu výživu. S manželom Vladom Zlatošom už viac ako 15 rokov pôsobí v oblasti zdravia a športu, dohliadajú spolu na zdravie olympionikov a špičkových športovcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krst knihy #Tina Zlatoš Turnerová #Tradičné recepty

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...