Slovenské halušky

Slovensko sa pýši pokladmi v kuchyni. Bryndza, klobása, slaninka, držky, guláše, pirohy či halušky.

09.05.2015 11:00
bryndzové halušky, slovenské jedlá Foto:
Tradičné slovenské bryndzové halušky so slaninkou.
debata

Halušky bez vajec

Názor na naše národné jedlo – halušky sa aj medzi odborníkmi rozchádza. Pre niekoho majú byť veľké, pre iného malinké ako nechtíky. Autentický je recept od baču, ktorý halušky pripravoval zväčša bez použitia vajec. Na salaši vajcia často chýbali, ale halušky s bryndzou boli stále. No a žiadne odmeriavanie surovín, všetko podľa citu.

Musia byť pružné

Pri varení sa halušky majú len mierne rozvariť a na povrchu majú byť trochu slizké. Správne uvarená haluška musí byť pri zahryznutí pružná. Zemiakovú zmes pri samotnej príprave halušiek nenechávame dlho stáť, pretože státím rýchlo redne. Dáme variť veľký hrniec vody, do ktorej halušky zavaríme.

Klasický variant

Jednoduchšie je halušky do vriacej vody pasírovať cez haluškár, ale tradičný je spôsob, pri ktorom sa cesto priamo z dreveného lopára pomocou lyžice hádže do vriacej vody. Lopárik aj lyžicu treba namočiť do horúcej vody, ide to hneď lepšie. Aj tu platí zásada, že keď halušky vyplávajú na hladinu, treba ich vybrať z vody von.

Vareškov tip: Strapačky s kapustou

Zemiaky nastrúhame najemno, časť vody zlejeme, pridáme múku, osolíme, okoreníme a premiešame. Z cesta hádžeme lyžičkou malé halušky do vriacej osolenej vody a varíme ich asi 8 minút. Kyslú kapustu pokrájame a uvaríme domäkka, osladíme alebo okyslíme a premiešame s uvarenými strapačkami. Na tanieri omastíme cibuľkou opraženou na masti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #slovenská kuchyňa #bryndzové halušky

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...