Orientálna kuchyňa je charakteristická tým, že zväčša kombinuje viacero chutí naraz, avšak jedlu nechýba rovnováha a chuťová harmónia.
"Rôzne kombinácie kyslej, horkej, sladkej, slanej a štipľavej chuti bývajú zastúpené takmer v každom jedle, pričom týmto pravidlom sa riadi predovšetkým čínska kuchyňa,“ vysvetľuje šéfkuchár Michal Hečko. Korenené jedlá prevládajú v thajskej a indickej kuchyni, ktoré vo veľkej miere používajú štipľavé korenia ako čili a karí. Príkladom je aj tradičná thajská polievka Tom Yum, či pravé indické karí. Najmenej korenín sa používa v Japonsku, kde je aj príprava jedla veľmi jednoduchá, jedlo sa upravuje buď na pare, grile alebo sa konzumuje surové, ako to býva pri sushi. Naopak v Číne sa takmer každé jedlo pripravuje v horúcom woku. Čínski kuchári vysmážajú a opekajú nielen mäso a zeleninu, ale i ryžu a rezance.
Exotická Tom Yum polievka s krevetami a koriandrom
Recept pripravil šéfkuchár Michal Hečko zo Signature Restaurant, Bar & Lounge, hotela Mercure Bratislava
Ingrediencie:
- 1l hydinového vývaru
- 3ks citrónovej trávy
- 5ks limetkových lístkov
- 3× strúčik cesnaku
- 2cm plátok zázvoru
- 1 hrsť čerstvého koriandru
- 1ks čerstvej červenej papriky
- Chilli
- 1 hrsť shitake hríbov
- 0,5kg kreviet
- Limetková šťava
- Fish sauce
- Hnedý cukor
Postup:
Citrónovú trávu, očistený zázvor, limetkové listy, cesnak, papriku, chilli pomaly orestujeme na troške oleja a zalejeme vývarom. Privedieme do varu, stlmíme a necháme variť cca 20–30 minút. Polievku scedíme, dochutíme rybacou omáčkou, limetou a troškou cukru. V ďalšej panvičke si orestujeme krevety, huby shitake a prelejeme polievkou. Povaríme 1–2 minútky. Dozdobíme čerstvo nasekaným koriandrom.