Čokoláda na varenie
Čokoláda na varenie je lacnejším variantom horkej čokolády, môžeme z nej pripraviť napríklad čokoládovú náplň, penu alebo polevu. Ide o výrobok s vyšším obsahom rastlinných tukov a skvele sa hodí na pečenie. Miešame ju s tukmi alebo so smotanou, s tvarohom či vajíčkami.
Doplnok cesta
Tradičná mliečna alebo horká čokoláda, dokonca aj tá orieškami, sa neraz pridáva do mafinov alebo do rôznych ďalších druhov cesta. Klasická čokoláda má vyššiu teplotu topenia, a tak v ceste často zostanú celé kúsky, ktoré potom výborné ochucujú nejednu sladkú pochúťku.
Dobré tuky proti zlým
Časť tukov v čokoláde je tvorená mastnou kyselinou, ktorá sa nachádza v bravčovom a hovädzom mäse či v mliečnych výrobkoch. Táto kyselina má vraj zvyšovať hladinu cholesterolu, ale výsledky štúdií ukazujú, že „dobré“ tuky v čokoláde dokážu pôsobiť proti „zlým“. Výsledný účinok na cholesterol je pozitívny.
Zubom neškodí
Čokoláda býva neprávom označovaná za príčinu zubných kazov. Výskumy však ukazujú skôr opačné pôsobenie – kakao obsahuje fluór, horká čokoláda môže zubom dokonca prospievať, kakaové maslo tvorí na povrchu zubov povlak, ktorý chráni zuby pred pôsobením baktérií.
Čokoládová pohoda
Čokoláda zmierňuje úzkosť a zlepšuje náladu, obsahuje mnoho psychoaktívnych molekúl, ktoré prispievajú k dobrému pocitu. Navyše stimuluje centrálny nervový systém, dodáva tak potrebnú energiu. Malé množstvo kofeínu zvyšuje bdelosť a odďaľuje pocit únavy.
Vareškov tip: Čokoláda s karamelom
Cukor za stáleho miešania rozpustíme v hrnci na karamel, prilejeme mlieko a za stáleho miešania pripravíme karamelové mlieko, rozlámeme doň čokoládu a za občasného miešania ju necháme rozpustiť. Horúcu čokoládu s karamelom precedíme, našľaháme metličkami a nalejeme do pohárov.