Čriepky z čokoládovej abecedy

Aby bola čokoláda vždy dobrá, musíme ju správne požívať.

22.02.2015 11:00
čokoláda, pochúťka, delikatesa, radosť Foto:
Čokoláda zmierňuje úzkosť a zlepšuje náladu.
debata

Čokoláda na varenie

Čokoláda na varenie je lacnejším variantom horkej čokolády, môžeme z nej pripraviť napríklad čokoládovú náplň, penu alebo polevu. Ide o výrobok s vyšším obsahom rastlinných tukov a skvele sa hodí na pečenie. Miešame ju s tukmi alebo so smotanou, s tvarohom či vajíčkami.

Doplnok cesta

Tradičná mliečna alebo horká čokoláda, dokonca aj tá orieškami, sa neraz pridáva do mafinov alebo do rôznych ďalších druhov cesta. Klasická čokoláda má vyššiu teplotu topenia, a tak v ceste často zostanú celé kúsky, ktoré potom výborné ochucujú nejednu sladkú pochúťku.

Dobré tuky proti zlým

Časť tukov v čokoláde je tvorená mastnou kyselinou, ktorá sa nachádza v bravčovom a hovädzom mäse či v mliečnych výrobkoch. Táto kyselina má vraj zvyšovať hladinu cholesterolu, ale výsledky štúdií ukazujú, že „dobré“ tuky v čokoláde dokážu pôsobiť proti „zlým“. Výsledný účinok na cholesterol je pozitívny.

Zubom neškodí

Čokoláda býva neprávom označovaná za príčinu zubných kazov. Výskumy však ukazujú skôr opačné pôsobenie – kakao obsahuje fluór, horká čokoláda môže zubom dokonca prospievať, kakaové maslo tvorí na povrchu zubov povlak, ktorý chráni zuby pred pôsobením baktérií.

Čokoládová pohoda

Čokoláda zmierňuje úzkosť a zlepšuje náladu, obsahuje mnoho psychoaktívnych molekúl, ktoré prispievajú k dobrému pocitu. Navyše stimuluje centrálny nervový systém, dodáva tak potrebnú energiu. Malé množstvo kofeínu zvyšuje bdelosť a odďaľuje pocit únavy.

Vareškov tip: Čokoláda s karamelom

Cukor za stáleho miešania rozpustíme v hrnci na karamel, prilejeme mlieko a za stáleho miešania pripravíme karamelové mlieko, rozlámeme doň čokoládu a za občasného miešania ju necháme rozpustiť. Horúcu čokoládu s karamelom precedíme, našľaháme metličkami a nalejeme do pohárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #pochúťka #afrodiziakum

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....