Podmanivá chuť čokolády

"Sladkí" labužníci nedajú na čokoládu dopustiť, a robia dobre.

21.02.2015 11:00
pralinky, čokoláda, pochúťka Foto:
Kvalitná čokoláda musí obsahovať vysoký podiel kakaa.
debata

Pritom si môžu vybrať z rôznych druhov tejto obľúbenej dobroty, za ktorej vznik s najväčšou pravdepodobnosťou vďačíme starým Inkom či Aztékom. Tu je aspoň základný stručný výber spomedzi rôznych foriem a chutí čokolády.

Horká čokoláda

Najväčší odborníci oceňujú predovšetkým klasickú horkú čokoládu s vysokým podielom kakaa. Pravá horká čokoláda je zložená z kakaového masla, kakaovej hmoty a cukru. Obsah kakaovej sušiny má byť najmenej 35 percent. Naozaj kvalitná horká čokoláda však obsahuje minimálne 50 percent kakaových prísad.

Mliečna čokoláda

Mliečna čokoláda obsahuje kakaovú hmotu, kakaové maslo, cukor a dôležitou súčasťou je kondenzované mlieko. Musí obsahovať najmenej 25 percent kakaovej sušiny. Kvalitná mliečna čokoláda obsahuje minimálne 30 percent kakaa a 14–25 percent mliečnej prísady. Európska norma stanovuje až 35 percent kakaa.

Biela čokoláda

Biela čokoláda vlastne ani nie je čokoládou v pravom zmysle slova, mnohí ju vôbec neuznávajú, neobsahuje totiž kakaovú hmotu, len kakaové maslo, kondenzované alebo sušené mlieko a cukor. Obsah kakaového masla musí byť minimálne 20 percent. Biela čokoláda býva o niečo sladšia ako tmavá čokoláda.

Ochutená čokoláda

Charakteristickú podobu nejedného druhu čokolády určujú rozmanité arómy, napríklad na aróma jahodová, čučoriedková, banánová či mentolová. Do tejto kategórie patrí napríklad aj čokoláda s jogurtovou, pomarančovou príchuťou, ale dokonca aj čokoláda s morskou soľou či rôzne korenené druhy čokolády.

Čokoláda s prísadami

Osobitnou kategóriou je čokoláda s prísadami, obsahuje kúsky nejakej dobroty, ktorá spolu s čokoládou vytvára jej špecifickú chuť. Čokoláda môže obsahovať kúsky sušeného ovocia, hrozienka, želé či oriešky. Bezkonkurenčne najobľúbenejšou čokoládou s prísadou je čokoláda s orieškami, najmä s lieskovcami či arašidmi.

Plnená a porézna čokoláda

Čokoládu sa často plní rôznymi náplňami. Medzi obľúbené patria najmä čokolády plnené najrôznejšími likérmi, obľúbené sú napríklad pralinky alebo višne v čokoláde. Porézna čokoláda je akákoľvek čokoláda so vzduchovými bublinkami. Je ľahká, obľubujú ju najmä deti, ale aj dospelý ocení jej odľahčenú konzistenciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #pochúťka #labužník

+ Stanovte si reálne ciele, aby ste motivovali sami seba k pokroku.
Nie je nutné budovať si kariéru za každú...

+ Pracovné nasadenie bude v tomto období náročné pre letné horúčavy.
Letný tábor síce bude drahší ako ste...