Poznajte kvalitné mäso na kvalitné steaky

Základom prípravy chutných hovädzích steakov je výber kvalitného mäsa, na ktorom si treba dať záležať, a treba vedieť, že mäso by malo byť zrelé, čo poznáme podľa mierne zhnednutých okrajov.

11.02.2015 12:00
hovädzí steak, grilovanie Foto:
Aké mäso vyberať na kvalitný steak?
debata

Nie každý druh hovädzieho sa hodí na každý steak. Tu je stručný prehľad tých najčastejšie pripravovaných hovädzích steakov.

Spodný šál

Zo spodného šálu sa pripravuje „flank steak“, ktorý môžeme pripravovať na grile, ale aj na panvici, alebo ho môžeme podávať dusený. Ideálny je, keď má jasne červenú farbu. Z tohto kusa mäsa sa pripravujú aj klasické hamburgery.

Zadné stehno

Z vykosteného zadného stehna sa pripravuje „rumpsteak“. Mäso nie je príliš jemné a krehké, ale je chudé. Lepšie sa hodí na pečenie či dusenie vcelku. Pri príprave steakov treba dať pozor – ak nie je mäso dobre vyzreté, steak bude tuhší.

Koniec sviečkovej

Z konca sviečkovej sa pripravuje najmä malý steak „filet mignon“. Toto mäso je veľmi jemné a krehké. Zvyčajne sa podáva stredne prepečené či krvavé. Všeobecne je malý steak považovaný za kráľa steakov, pretože je mimoriadne lahodný.

Guľatá sviečková

Z guľatej časti sviečkovej sa pripravuje spravidla „fillet“ nazývaný aj „tenderloin“. Tento sval nie je počas života dobytka takmer vôbec aktívny, preto je veľmi jemný a chudý. Patrí k tým najdrahším kusom mäsa. Navyše je náročnejší na prípravu.

Roštenka s kosťou

Z roštenky s kosťou sa pripravuje „t-bone steak“, jeho súčasťou môže byť aj sviečková. Je menší a nakrájaný na tenšie plátky. Práve vďaka tomu je oveľa mäkší ako ostatné druhy steakov. Časť pri kosti je považovaná za chutnú delikatesu.

Plátok z boku

Z rebrovej časti – plátku boku – sa pripravuje „rib eye steak“. Je to jeden z veľmi chutných plátkov hovädzieho mäsa vďaka tomu, že sa nachádza vo veľmi pohyblivej časti zvieraťa. Je prerastený tukom a hodí sa najmä na prípravu pomalým pečením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výber #kvalita #hovädzie mäso #steak

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...