Tradičné fašiangové múčniky

Šišky a fánky patria k neodmysliteľným fašiangovým dobrotám.

08.02.2015 11:00
Fašiangy, múčnik, šišky Foto:
Šišky smažíme až keď je cesto dobre nakysnuté.
debata

Tajomstvo šišiek

Fašiangové šišky patria k fašiangovým oslavám presne tak, ako k šiške zlatý prstienok po obvode. Aby sa urobil ten správny prstienok, musíme jednu stranu šišky smažiť v prikrytej nádobe. Potom šišku obrátiť a osmažiť i z druhej strany bez pokrievky. Smažiť však treba, až keď je cesto nakysnuté.

Kráľovský koláč

Fašiangovou pochúťkou francúzskych prisťahovalcov v Amerike je takzvaný kráľovský koláč. Tradičná verzia je kruhová, z maslového cesta, okorenená škoricou a osladená cukrovou polevou. Hoci táto verzia prevažuje, každoročne sa objavujú nové druhy s ovocím, smotanovým syrom či čokoládou.

Zásady pečenia

Každý druh múčnika vyžaduje iný prístup k pečeniu. Kým piškótové cesto pečieme pozvoľna, aby nepopraskalo a nekleslo, roládu, naopak, pečieme krátko pri vysokej teplote, aby nevyschla. Venčeky a rezy z odpaľovaného cesta nesmieme pri pečení kontrolovať otváraním rúry, pretože potrebujú stálu teplotu.

Čistenie foriem

Formu po upečení múčnika buď hneď opláchneme teplou vodou s čistiacim prostriedkom, alebo ju necháme namočenú, aby nevyschla. Formy nedávame do umývačky, pretože by sa časom mohla zhoršiť ich povrchová úprava, ktorá zabraňuje pripekaniu. Nevhodné je mechanické čistenie drôtenkou alebo nožom.

Vareškov tip: Fašiangový koláč so sušeným ovocím

Z 300 g polohrubej múky, 150 g cukru, vajca, 6 lyžíc masla, polovice prášku do pečiva a mlieka spracujeme cesto, ktoré nalejeme do vymasteného a vysypaného pekáča. Namočené sušené ovocie (marhule, slivky, hrušky), precedíme, osušíme a rozhodíme na cesto, povrch môžeme ozdobiť tvarohom. Pečieme sa pri 160 °C dozlatista.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múčnik #tradície #fašiangy #šišky #fánky

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...