Kulinárske podoby Silvestra

K silvestrovskej oslave patria predovšetkým dobroty studenej kuchyne.

30.12.2014 09:30
sendvič, silvestrovské občerstvenie Foto:
Na obložené sendviče je vhodné použiť celozrnné pečivo.
debata

Semiačka na zobkanie

Prospešným silvestrovským variantom rozmanitých kupovaných tyčiniek či iného slaného pečiva môžu byť napríklad prírodné oriešky a semienka. Vyskúšať treba napríklad umyté a nasucho na panvici opražené slnečnicové alebo tekvicové semiačka. Výborné sú aj zeleninové hranolčeky.

Celozrnný variant

Namiesto klasického sendviča je výborné aj na Silvestra použiť celozrnné pečivo. Namiesto kúpených nátierok a zemiakového šalátu treba vyskúšať napríklad cícerovú, zelerovú alebo ľahkú zeleninovú nátierku a chlebíčky ozdobiť rôznou farebnou zeleninou.

Vareškov tip: Bohato plnený sendvič

Sendvič pozdĺžne rozkrojíme a vydlabeme striedku. Tú premiešame s majonézou, nátierkovým maslom, pridáme nadrobno pokrájanú údeninu, vajíčka, kyslé uhorky, tuniaka či kukuricu, zmesou naplníme sendvič a necháme cez noc odležať v chladničke. Na druhý deň pokrájame na rezy.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu silvestrovského občerstvenia

Sušená šunka
Rôzne podoby sušenej šunky sa postupne presadzujú aj v našej kuchyni, majú pôvod najmä v stredomorských krajinách – či už pršut, alebo parmská šunka.

Pištoľ na zdobenie
Pri zdobení slaných i sladkých silvestrovských chuťoviek je skvelým pomocníkom špeciálna pištoľ, ktorú môžeme nahradiť napríklad cukrárskym vreckom.

Lístkové cesto
V dnešnej uponáhľanej dobe dávame prednosť väčšinou kupovanému hlboko zmrazenému cestu, ale dobrou voľbou je aj cesto vyrobené doma.

Sezamové semiačka
Na ozdobu slaného pečiva sa sezam hodí priam ideálne, navyše je jedným z najstarších korení na svete, priaznivo pôsobí na obličky, pečeň či slezinu.

Mletá červená paprika
Je nielen vhodným doplnkom rozmanitých pochutín, ale je prospešná pre ľudí trpiacich poruchami trávenia, zápalom žalúdka a pôsobí proti plynatosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #Silvester #chuťovky #silvestrovské občerstvenie

+ Hydratácia je kľúčom k dobrému zdraviu a pohode.
Zlepšovanie zručností otvára dvere k finančnej nezávislosti....

+ Pravidelné cvičenie a vyvážená strava zlepšia vaše zdravie.
Pomôžte komu sa dá, možno aj vy raz budete...