Tradičné české omáčky

Českú kuchyňu máme zväčša spojenú s klasickým pokrmom „vepřo-knedlo-zelo“.

22.11.2014 11:00
Varecha, ceska kuchyna Foto: ,
Sviečková na smotane.
debata

Mnohí návštevníci našich západných susedov však pri otázke, čo sa im vybaví pri pojme česká kuchyňa, odpovedia, že ich oslovili najmä tradičné omáčky – sviečková, paradajková, kôprová či hubová.

Sviečková omáčka

40 g rastlinného oleja, 20 g petržlenu, 20 g mrkvy, 30 g zeleru, tymian, 30 g cibule, 4 zrnká čierneho korenia, 2 zrnká nového korenia, citrónová šťava, bobkový list, 30 g múky, 250 ml smotany, cukor, vývar z kostí

Na tuku podusíme pokrájanú surovú zeleninu, pridáme cibuľu, osmažíme ju, posypeme múkou, opražíme, pridáme korenie, cukor a rozvaríme ju vývarom. Omáčku precedíme, zeleninu rozmixujeme a omáčku okyslíme.

Paradajková omáčka

paradajkový pretlak, koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen), menšia cibuľa, bobkový list, 3 zrnká čierneho korenia, 2 kl škorice, strúčik cesnaku, olej, tmavá zápražka, 10 kociek cukru, soľ

Nakrájanú zeleninu, cibuľu a cesnak opražíme na oleji, pridáme bobkový list, korenie a škoricu, všetko osmažíme, pridáme pretlak, soľ a zalejeme vodou alebo vývarom, osladíme, vmiešame zápražku a uvaríme hustejšiu omáčku.

Kôprová omáčka

300 ml sladkej smotany alebo mlieka, 30 g hladkej múky, 100 ml kyslej smotany, kl kryštálového cukru, PL nasekaného kôpru, soľ, ocot, žĺtok alebo 2 vajcia, 10 g masla

Smotanu alebo mlieko privedieme do varu, v kyslej smotane dobre premiešame rozhabarkovanú múku, za stáleho miešania ju prilejeme do vriacej smotany, necháme mierne variť, zjemníme žĺtkom a pridáme kôpor.

Hubová omáčka

3 PL hladkej múky, 3 PL rastlinného oleja, 100 g čerstvých húb, 10 g sušených húb, cibuľa, štipka čierneho korenia, štipka soli, 700 ml vývaru z mäsa

Nakrájanú cibuľu opražíme na časti tuku, pridáme múku, zalejeme vývarom, rozšľaháme, pridáme soľ, korenie a zvoľna varíme. Na zvyšnom tuku opražíme plátky čerstvých húb a prevarenú omáčku do nich precedíme, pridáme sušené huby, uvarené v malom množstve vody, a spolu varíme.

Smotanová omáčka

45 g múky, 40 g tuku, vývar z kostí, soľ, 200 ml sladkej smotany, 30 g múky, 50 ml smotany na rozhabarkovanie múky, mandle (nemusia byť)

Smotanu alebo mlieko privedieme do varu. V 50 ml smotany rozmiešame múku, za stáleho miešania ju prilejeme do vriacej smotany a necháme povariť na miernom ohni. Hotovú omáčku mierne osolíme, zamiešame do nej sparené mandle, ktoré najemno nakrájame.

Horčicová omáčka

60 g masla, 125 ml smotany na šľahanie, kl citrónovej šťavy, soľ, čierne korenie, 1–2 kl hrubozrnnej horčice, 2–3 PL nasekanej čerstvej pažítky

V plytkej panvici zvoľna rozpustíme maslo, prilejeme smotanu a varíme, kým zmes trochu nezhustne. Pridáme citrónovú šťavu, soľ a korenie a vmiešame horčicu. Odstavíme z ohňa a pridáme nasekanú pažítku. Ak nemôžeme omáčku ihneď podávať, nalejeme ju do misky a nad parou ju udržiavame teplú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #tradičná kuchyňa #omáčky

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...