Znižujú cholesterol
Donedávna sa ľuďom so zvýšenou hladinou cholesterolu zakazovalo konzumovať olejnaté orechy, najmä vlašské. Výskumy však ukazujú, že ak denne zjeme 80 g vlašských orechov počas dvoch mesiacov, hladina zlého cholesterolu sa zníži o 16 percent.
Vegetariánska dobrota
Surové orechy je nutné veľmi dobre rozhrýzť. Pre lepšiu stráviteľnosť sa z nich môže odstrániť tenká žltá šupka. Z vlašských orechov sa dajú pripraviť chutné a zaujímavé vegetariánske jedlá.
Šalát s bulgurom, vlašskými orechmi a granátovým jablkom
Potrebujeme:
4 šálky bulguru, 6 stoniek zeleru, 3 šálky opekaných vlašských orechov, polovica z granátového jablka (semená), šálka mäty a petržlenovej vňate, šťava z polovice granátového jablka, strúčik cesnaku, pol kl soli, PL olivového oleja
Postup:
1. Najprv prepláchneme bulgur, zalejeme vriacou vodou a necháme stáť 10–12 minút. Zeler nakrájame na tenké plátky.
2. Strúčik cesnaku rozotrieme so soľou. V miske zmiešame bulgur, zeler, nakrájanú mätu a petržlenovú vňať, vlašské orechy a semená granátového jablka.
3. V šálke zmiešame cesnak, šťavu z granátového jablka a olivového oleja. Nalejeme na šalát a premiešame.
Tip lenivého labužníka
Zeler a mrkvu očistíme, pokrájame na rezančeky, povaríme v osolenej vode, necháme odkvapkať, premiešame s citrónovou šťavou, pridáme na rezančeky nakrájané jabĺčka, posekané vlašské orechy, majonézu a smotanu alebo jogurt.