Výber podľa tuku
Viac tukov v jedle pripravenom na tukoch a s tukmi, napríklad pri prerastenom bravčovom mäse, vyprážanej rybe či jedlách s majonézou, si vyžaduje viac alkoholu a extraktu vo víne. Patria sem napríklad neskoré zbery alebo akostné vína s vyšším obsahom alkoholu.
Pokušenie pochúťok
Ak máte pokušenie popíjať víno napríklad k miske s arašidmi, radšej ho zažeňte, asi by ste si celkom pokazili chuť vína i orieškov, opatrný treba byť aj pri konzumácii olív, k nim sa hodí skôr biely vermút. Pokojne však zobkajte k vínu mandle.
Vareškov tip: Bravčové kotlety na víne
Bravčové kotlety potrieme soľou, čiernym korením, oreganom, vložíme ich do hlbokej panvice s nepriľnavým povrchom, pridáme olivový olej, trochu horúcej vody a prikryté kotlety necháme dusiť, kým sa voda neodparí. Keď sú kotlety mäkké, pridáme pohár červeného vína a ešte niekoľko minút povaríme.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať pri podávaní jedla s vínom
Víno
Nápoj bohov sa hodí k mnohým pokrmom, ale neodporúča sa kombinovať s jedlami okyslenými octom, s vajcami, lekvárom, so zmrzlinou či s čokoládovými polevami.
Vývrtka
Vinárska tradícia velí uzatvárať fľaše klasickou korkovou zátkou, na otvorenie potom treba opäť klasický nástroj – vývrtku, ponuka obchodov je vskutku bohatá.
Parmezán
Parmezán je jedným zo syrov, ktoré sa radia k dobrotám vhodným k vínu. Tento syr je jedinečný, ten pravý chráni ochranná značka Parmigiano – Reggiano.
Zázvor
Všade tam, kde sa dá použiť cesnak, môžeme použiť aj zázvor, niekto dokonca považuje zázvor za prospešnejšiu surovinu, cesnak môže niekedy dráždiť zažívací trakt.
Tymian
Používa sa najmä v stredomorskej kuchyni ako korenie, ale je tiež liečivou rastlinou, pôsobí dezinfekčne proti črevným parazitom, proti hnačkám a nadúvaniu.