Harmónia vína a pokrmov

Umocňujte zážitok zo skvelého jedla rovnako skvelým vínom.

16.11.2014 11:00
víno, jedlo, stolovanie Foto:
Víno sa hodí k mnohým pokrmom, ale s niektorými sa neodporúča kombinovať
debata

Výber podľa tuku

Viac tukov v jedle pripravenom na tukoch a s tukmi, napríklad pri prerastenom bravčovom mäse, vyprážanej rybe či jedlách s majonézou, si vyžaduje viac alkoholu a extraktu vo víne. Patria sem napríklad neskoré zbery alebo akostné vína s vyšším obsahom alkoholu.

Pokušenie pochúťok

Ak máte pokušenie popíjať víno napríklad k miske s arašidmi, radšej ho zažeňte, asi by ste si celkom pokazili chuť vína i orieškov, opatrný treba byť aj pri konzumácii olív, k nim sa hodí skôr biely vermút. Pokojne však zobkajte k vínu mandle.

Vareškov tip: Bravčové kotlety na víne

Bravčové kotlety potrieme soľou, čiernym korením, oreganom, vložíme ich do hlbokej panvice s nepriľnavým povrchom, pridáme olivový olej, trochu horúcej vody a prikryté kotlety necháme dusiť, kým sa voda neodparí. Keď sú kotlety mäkké, pridáme pohár červeného vína a ešte niekoľko minút povaríme.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať pri podávaní jedla s vínom

Víno
Nápoj bohov sa hodí k mnohým pokrmom, ale neodporúča sa kombinovať s jedlami okyslenými octom, s vajcami, lekvárom, so zmrzlinou či s čokoládovými polevami.

Vývrtka
Vinárska tradícia velí uzatvárať fľaše klasickou korkovou zátkou, na otvorenie potom treba opäť klasický nástroj – vývrtku, ponuka obchodov je vskutku bohatá.

Parmezán
Parmezán je jedným zo syrov, ktoré sa radia k dobrotám vhodným k vínu. Tento syr je jedinečný, ten pravý chráni ochranná značka Parmigiano – Reggiano.

Zázvor
Všade tam, kde sa dá použiť cesnak, môžeme použiť aj zázvor, niekto dokonca považuje zázvor za prospešnejšiu surovinu, cesnak môže niekedy dráždiť zažívací trakt.

Tymian
Používa sa najmä v stredomorskej kuchyni ako korenie, ale je tiež liečivou rastlinou, pôsobí dezinfekčne proti črevným parazitom, proti hnačkám a nadúvaniu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #gastronómia #stolovanie

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...