Víno je snúbencom jedla

Nevyhnutnosť potravy sa poprieť nedá, ale vhodne zasnúbiť pokrm s vínom je nezriedka umením.

15.11.2014 11:00
víno, jedlo. stolovanie Foto:
Víno a jedlo patria nerozlučne k sebe.
debata

Diktát však nepomôže, platia len všeobecne uznávané pravidlá, pričom fantázii sa medze nekladú a ideálna je taká kombinácia, ktorá človeku najviac chutí.

Víno ako aperitív

Úlohou aperitívu je zvýšiť chuť do jedla a naladiť spoločnosť pred samotným stolovaním. Vínnym aperitívom v teplých dňoch môže byť vínny strek s minerálkou či chladené sladké biele víno. V chladných dňoch zasa suché, biele šumivé víno či tradičné suché víno s vyšším obsahom alkoholu.

Víno a polievky

Aj konzumáciu polievky možno kombinovať s vhodným vínom – k zeleninovým polievkam sa hodí suché biele alebo ružové víno. K hovädziemu vývaru sa zas podáva staršie vyzreté biele víno, k hustejším bielym polievkam je vhodný korenistý zelený Silván, k boršču napríklad červené víno.

Víno a predjedlo

Predkrm má udržať konzumenta v očakávaní hlavného chodu, pritom nemá byť príliš výdatný. Preto sa k predjedlu podávajú ľahké biele vína na zahnanie mierneho smädu. Výnimkou je sýte predjedlo, akým je napríklad husacia pečeň. Tú spájame s aperitívom a podávame k nej prírodné sladké vína.

Víno a mäso

Staré pravidlo hovorí, že biele víno sa podáva k bielemu mäsu a červené víno k tmavému mäsu. Platí to vtedy, keď príprava a chuť bieleho mäsa je jemná a chuť tmavého mäsa veľmi výrazná. Ale kombinácie sa menia pri každom pokrme, napríklad pri mäse s omáčkou vyberáme víno k chuti omáčky.

Víno a ryby

Keď vyberáme víno vhodné k rybe, musíme brať do úvahy aj spôsob jej úpravy. Čím je jemnejšia a menej mastná, tým ľahšie biele víno volíme. K rybe obaľovanej a vyprážanej na tuku je vhodné víno plnšie. Väčšinou volíme víno suché. Napríklad k údeným rybám sa hodí biele víno neskorých zberov.

Víno a syry

Neexistuje jediná zaručená kombinácia syrov a vína, vždy si vyberáme podľa druhu syra, napríklad k čerstvým syrom volíme svieže biele vína, k syrom s bielou plesňou ľahšie suché biele vína, ku krájaným syrom zasa veľmi plné biele vína, k syrom s veľmi výraznou chuťou plné červené vína.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #alkohol #gastronómia #stolovanie #aperitív

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....