Diétna potravina
Nízky obsah sodíka radí tekvicu k potravinám s najnižším obsahom soli, hodí sa do diétnych jedál využívaných pri liečbe vysokého krvného tlaku, ochoreniach močových ciest a obličiek. Naopak, vysoký obsah draslíka podporuje odvodňovanie a pôsobí proti zápche.
Bohatá a sladká
Tekvica Hokaido sa hodí do mnohých jedál, jej dužina má bohatú, sladkú chuť, ale nesmie sa prevariť, potom je na jazyku suchá a šupinatá. Hodí sa do polievok, omáčok, do plniek i ako príloha namiesto zemiakov, môžeme ju grilovať, zapekať, robiť z nej marmelády či buchty.
Rýchly recept: Tekvicovo-zemiakové placky nasladko
Potrebujeme:
300 g tekvice, 100 g zemiakov, 2 vajcia, 2 PL hladkej múky, 2 PL vanilkového cukru, slnečnicový olej na pečenie, jogurtová omáčka, 200 g bieleho jogurtu, 2 PL práškového cukru, šťava z jedného citróna
Postup:
1. Očistené zemiaky a tekvicu nastrúhame na hrubom strúhadle, zmiešame s vajcami, múkou a cukrom. Na panvici rozpálime trochu oleja.
2. Pomocou lyžice tvarujeme z cesta priamo na panvici placky a opekáme ich z oboch strán dozlatista.
3. Jogurt ochutíme práškovým cukrom, citrónovou šťavou, dobre premiešame a podávame k plackám.
Tip lenivého labužníka
Nastrúhanú tekvicu povaríme vo vriacej vode s klinčekmi, cukrom a octom, vyberieme ju, necháme odkvapkať, pridáme na tenké plátky nakrájané jablká, prelejeme nálevom pripraveným z oleja, octu, cukru a soli a na tanieri obložíme dielikmi citróna.