Tekvica lieči pankreas

Tekvica je bohatá na vitamíny a minerálne látky, najmä na vápnik, horčík, fosfor, draslík, betakarotén a vitamíny A, B, C, je skutočnou vitamínovou bombou, pomáha pri ochorení pankreasu, sleziny, žalúdočných problémoch, ale aj pri poruchách obličiek a srdcových ťažkostiach.

14.11.2014 07:00
tekvica Hokaido, výživa, diéta Foto:
Tekvicu môžeme grilovať, zapekať, robiť z nej marmelády či buchty.
debata

Diétna potravina

Nízky obsah sodíka radí tekvicu k potravinám s najnižším obsahom soli, hodí sa do diétnych jedál využívaných pri liečbe vysokého krvného tlaku, ochoreniach močových ciest a obličiek. Naopak, vysoký obsah draslíka podporuje odvodňovanie a pôsobí proti zápche.

Bohatá a sladká

Tekvica Hokaido sa hodí do mnohých jedál, jej dužina má bohatú, sladkú chuť, ale nesmie sa prevariť, potom je na jazyku suchá a šupinatá. Hodí sa do polievok, omáčok, do plniek i ako príloha namiesto zemiakov, môžeme ju grilovať, zapekať, robiť z nej marmelády či buchty.

Rýchly recept: Tekvicovo-zemiakové placky nasladko

Potrebujeme:
300 g tekvice, 100 g zemiakov, 2 vajcia, 2 PL hladkej múky, 2 PL vanilkového cukru, slnečnicový olej na pečenie, jogurtová omáčka, 200 g bieleho jogurtu, 2 PL práškového cukru, šťava z jedného citróna
Postup:
1. Očistené zemiaky a tekvicu nastrúhame na hrubom strúhadle, zmiešame s vajcami, múkou a cukrom. Na panvici rozpálime trochu oleja.
2. Pomocou lyžice tvarujeme z cesta priamo na panvici placky a opekáme ich z oboch strán dozlatista.
3. Jogurt ochutíme práškovým cukrom, citrónovou šťavou, dobre premiešame a podávame k plackám.

Tip lenivého labužníka

Nastrúhanú tekvicu povaríme vo vriacej vode s klinčekmi, cukrom a octom, vyberieme ju, necháme odkvapkať, pridáme na tenké plátky nakrájané jablká, prelejeme nálevom pripraveným z oleja, octu, cukru a soli a na tanieri obložíme dielikmi citróna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #tekvica Hokkaido

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...